"Лукойл" отново настоя да се провери произходът на горивата на Марешки

"Лукойл" отново настоя да се провери произходът на горивата на Марешки

Пореден призив компетентните органи да проверят произхода на горивата, продавани по бензиностанциите на бизнесмена Веселин Марешки, отправи пресслужбата на "Лукойл България" в неделя. От няколко дни петролната компания разменя реплики заради цените с аптечния бос, който атакува и пазара на горивата със значително по-ниски стойности на бензина и дизела на няколко свои обекти и дори смята да разширява бизнеса си, инвестирайки 200 млн. лв.

Всичко тръгна от изявление на Марешки, че купува от "Лукойл" през няколко дистрибутора и пак горивата му излизат по-евтино. В отговор компанията, собственик на бургаската рафинерия и верига бензиностанции, които в момента се разследват за злоупотреба с господстващо положение и за картелен сговор, поиска държавата да провери твърденията му. Дружеството припомни, че продажбата на дъмпингови цени под себестойност също е наказуема от закона за конкуренцията.  

Сега от "Лукойл" заявиха, че не са отказвали на Марешки да му доставят горива. Първото писмо от неговата фирма "Трейднет Варна” ЕООД (оператор на бензиностанциите "ВиЕм Перолеум") до "Лукойл България” за съвместна работа е получено и заведено в деловодството на петролната компания на 25 март 2016 г., в деня на неговото изявление. "До този ден не е налична друга кореспонденция, изразяваща намерения за търговски отношения", посочва се в съобщението на "Лукойл".

Според компанията, ако наистина дружеството на Марешки продава горива на "Лукойл Нефтохим Бургас”, както той твърди, "съществуват основателни съмнения за незачитане или заобикаляне на закона, което е в полза единствено на сивия сектор и в ущърб на бюджета". 

В прессъобщението се реагира и на въпроса на Марешки "дали "Лукойл" купува от "Ислямска държава" https://www.mediapool.bg/mareshki-pita-lukoil-kupuva-li-petrol-ot-islyamska-darzhava-news247137.html. Българското дружество на руската нефтена компания посочва, че майката "Лукойл" е "една от най-големите вертикално интегрирани нефтогазови компании в света, с дял от над 2% от световния нефтодобив". През 2015 г. "Лукойл" е добила над 100 милиона тона нефт от находищата си в Западен Сибир, Тимано-Печорския и Каспийския регион, Западна Курна в Ирак и др. в Европа, Азия и Африка, от които 5.5 милиона тона са  преработени в "Лукойол Нефтохим Бургас", посочва се още в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?