Лукойл планира да увеличи износа на суров петрол и петролни продукти

Руският петролен гигант Лукойл иска да увеличи износа на горива и ще съсредоточи усилията си върху увеличаването на експортните си възможности, за да спечили от по-високите цени на международните пазари. Това съобщи първият вицепрезидент на компанията Дмитрий Тарасов, съобщи базираната в Ню Йорк агенция за бизнес информация и маркетингови решения PBI Media.

"Продажбите на петролни продукти на по-високи цени на международните пазари трябва да осигуряват по-голям дял от печалбите," подчерта Тарасов в съобщение за плановете на компанията за производство и продажби на петролни продукти, разпространено в края на миналата седмица.

Износът на горива през тази година трябва да достигне 64 млн. тона или с 25 на сто повече от 2002 г., но Тарасов смята, че е необходимо още по-голямо увеличение поради колебанията на цените на вътрешния пазар на суров петрол и петролни продукти. Да изнасяш тези стоки за страни, където цените са по-високи, е определяща стратегия за успех на една руска енергийна фирма, заяви по-рано този месец представител на смесената руско-британска компания ТНК-Бритиш петролиъм.

Лукойл придоби нови инсталации за продажби в международен мащаб, които ще донесат нови печалби на компанията, но тя не престава да се стреми да увеличи възможностите си за износ чрез разработване на нови трасета за превоз на петрол и петролни продукти, заяви Тарасов.

Част от тази програма е терминалът във Висоцк, където Лукойл ще съхранява петролни продукти, предназначени за износ за пристанищата по атлантическото крайбрежие на САЩ. Компанията ще продължи да разработва алтернативни методи за износ, като ще използва железопътните терминали към рафинериите в Нижни Новгород, Волгоград, Перм и Ухта, и ще развива износа по море, посочи Тарасов.

Освен това Лукойл ще оптимизира модернизацията на своите рафинерии, за да отговори по-пълно на прогнозите за промените в търсенето на петролни продукти. Президентът на Лукойл Вагит Алекперов заяви, че за тази цел компанията ще инвестира 130 млн. долара в българската си рафинерия Нефтохим до края на 2004 г.

Чрез инвестицията Лукойл ще я модернизира, за да може да произвежда в нея екологично по-чисти горива. Освен това Лукойл ще подобри рентабилността на други свои производствени активи в България, в Сърбия и в Румъния, добави Тарасов.

В рамките на общия си инвестиционен план за идната година компанията възнамерява да увеличи 2,9 пъти /до 348 млн. долара/ инвестициите си в чуждестранни активи за производство на горива в сравнение с тази година.

За да подобри финансовите си резултати, Лукойл планира да продаде някои дейности, които не са основни за бизнеса на компанията, включително сондажни операции, транспортни и строителни дейности и финансови услуги, каза още Тарасов.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: