“Лукойл”, “Ромпетрол”, “Нафтекс” и ОМВ уличени в картел

Компаниите са съгласували цените на дизела и бензина

“Лукойл”, “Ромпетрол”, “Нафтекс” и ОМВ уличени в картел

Очаквано Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че е разкрила тайни договорки при цените на горивата и обвини за това "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД.

Четирите компании са нарушили забраната за всякакъв вид споразумения между предприятия, свързани с определянето на цени или други търговски условия, твърди КЗК. Техните договорки за стойността на дизела и бензина са предотвратили, ограничили или нарушили конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Определението не подлежи на обжалване. Санкцията за компаниите може да е 10% от оборота им за предходната година.

Приходите само на “Лукойл” за 2010 г. са в размер на 3.3 млрд. лева, става ясно от финансовия отчет на компанията. Отделен въпрос е дали наложените санкции ще издържат в съда.

В срок от 30 дни страните имат право на достъп до материалите по преписката, да изпратят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани в открито заседание на комисията. След обсъждане на възраженията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора, уточняват от антимонополния орган.

Разследването за картел на пазара на горива започна през август 2011 г. след отнемането на лиценза на рафинерията “Лукойл” от шефа на митниците Ваньо Танов. Тогава подалият под натиск оставка министър на икономиката Трайчо Трайков подаде сигнал до КЗК, че “Лукойл” злоупотребява с монополно положение заради заплахите да спре доставките на самолетно гориво и да предизвика криза на летищата. Изготвен по-рано анализ на пазара на горива на КЗК пък показа “сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара”. Така комисията започна две преписки – за картелни споразумения и за злоупотреба с монополно положение от страна на “Лукойл”.

Официалните твърдения на КЗК за картелни цени на четирите компании – най-големи доставчици на горива, идват ден след като шефът на парламентарната икономическа комисия и лидер на СДС Мартин Димитров обвини комисията в умишлено бавене на проверката.

"За пореден път председателят на антимонополната комисия г-н Петко Николов бави очаквания доклад за проверката на картелно споразумение при търговията с горива, която започна през лятото на миналата година – от тогава досега имаше две големи поскъпвания на горивата. Цялото общество разбра, че комисията на г-н Николов се занимава с академична дейност. Те са като философски институт към БАН", каза Димитров.

От “Ромпетрол” се изненадаха

Единствено “Ромпетрол България” реагира веднага на предявените през медиите обвинения и разпрати съобщение, според което компанията е “изненадана”.

“Всички дейности, развивани от “Ромпетрол”, винаги са били в съответствие с всички национални и международни нормативни актове, регламетиращи осъществяваната от нас дейност. Считаме, че що се отнася до “Ромпетрол България”, твърденията на комисията са напълно неоснователни. “Ромпетрол България” АД споделя принципите за равнопоставеност на всички участници на пазара и за свободна конкуренция и никога, и при никакви обстоятелства не е било страна в забранени споразумения и/или съгласувани практики, за каквито твърди комисията”, се казва в съобщението.

От компанията уточняват, че ще се запознаят в най-кратък срок с преписката на КЗК и ще изпратят своите възражения, заедно с доказателства в тяхна подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес