“Лукойл” съди “Петрол” за 90 млн.лв. натрупани дългове

“Лукойл” съди “Петрол” за 90 млн.лв. натрупани дългове

"Лукойл-България" ЕООД заведе в Софийския градски съд иск срещу "Петрол" АД за близо 90 милиона лева, съобщи в неделя пресслужбата на “Лукойл”.

Причината е, че “Петрол” не погасява редовно задълженията си за покупка на горива и стоки. Дългът е натрупан в течение на целия период на действие на договора между двете компании от 2001 г. За да гарантира възможността за връщане на задълженията, “Лукойл” е наложил възбрана върху 99 обекта на “Петрол” в страната, но не се очаква това да попречи на тяхното функциониране.

От “Петрол” също заявиха, че спорът в съда няма да попречи на работата на близо 500 –те техни бензиностанции в страната.

“Лукойл” пристъпи към завеждане на съдебен иск след детайлен анализ на ситуацията и окончателен извод, че възможностите за преговори са изчерпани, се казва в съобщението.

От компанията допълват, че към сегашния момент натрупаните задължение на “Петрол” са в размер, поставящ под сериозно съмнение платежоспособността на длъжника.

Тъй като предметът на иска засяга единствено бизнес-отношенията между двете компании, “Лукойл” ще продължи да изпълнява своите договорни задължения спрямо "Петрол" до произнасянето на съда, без да превръща спора в публичен. Поради това компанията ще се въздържи от по-нататъшни изявления пред медиите по темата до постигането на съдебно решение, информират от пресслужбата ѝ.

Споделяне

Още от Бизнес