"Лукойл" се отказа от инвестиции в Турция, насочва ги в “Нефтохим”

"Лукойл" се отказа от инвестиции в Турция, насочва ги в “Нефтохим”

"Лукойл" се отказа от плана си за построяване на завод за нефтопреработка в Турция, ще концентрира усилията си към разширяването на мощностите на завода си в Бургас, съобщи във вторник президентът на руската компания Вагит Алекперов, цитиран от “Интерфакс”.

Според по-ранни съобщения "Лукойл" смяташе да вложи в турската икономика около 2,5 млрд. долара, като миналото лято компанията подаде в Съвета за регулиране на енергийните пазари на Турция заявка за строежа на нефтопреработвателна мощност. Сега обаче по думите на Алекперов специалистите на компанията смятали за по-ефективно да се увеличат мощностите в българската петролна рафинерия “Нефтохим” от сегашните 7,5 млн. т на 10 млн. т годишно.

"Лукойл" притежава четири нефтопреработвателни завода в Русия и три зад граница – в България, Румъния и Украйна. Компанията държи и бензиностанции под своя търговска марка.

Алекперов не за първи път обръща внимание на това, че компанията му  вв бъдеще ще обръща повече внимание не на добива на нефт, а на преработката му, при това не на руския, а на световните пазари. Съгласно дългосрочната стратегия на “Лукойл” активите ѝ в родината трябва да се намалят от 71 процента на 56 на сто до 2016 г.

Шефът на “Лукойл” допълни, че смесеното ѝ предприятие с дъщерното на “Газпром” – “Газпромнефт”, да изпълнява съвместни проекти в Източен Сибир и други региони. През ноември 2006 г. двете фирми се договориха да създадат предприятие за проекти за добив в Русия и в чужбина. Алекперов допусна, че окончателното споразумение ще бъде подписано до месец и половина.

За момента “Лукойл” не планира да участва в новия търг за продажбата на добивните и преработвателни активи на фалиралата петролна компания “Юкос”, насрочен за 4 април.

Споделяне

Още от Бизнес