"Лукойл" ще бъде глобена с до 250 000 лв. за обгазяването на Бургас

"Лукойл" ще бъде глобена с до 250 000 лв. за обгазяването на Бургас

Максималната глоба до 250 хил. лв. ще бъде наложена на рафинерията "Лукойл" за  замърсяването на въздуха в Бургас в четвъртък, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНТ в петък.

Нарушението е доказано от мобилната лаборатория в региона. От "Лукойл" са обяснили, че правят тестове на инсталацията. “Не е имало опасност за хората, но е недопустимо това поведение на оператора“, каза Василева.

Десетки сигнали за задушлива миризма засипаха дежурния телефон в общината през изминалата нощ. Над 36 пъти е била превишена нормата на сероводород, отчетоха мобилните лаборатории във въздуха в морския град. При измерването в петък сутринта стойността е паднала до три пъти над нормата, а след показанията са влезли в нормите.

Неприятната миризма е усетена в два часа през нощта в няколко комплекса на Бургас. Кметът е наредил мобилната станция на общината да се разположи в "Долно Езерово", където жителите често се оплакват от замърсяване на въздуха, главоболие и затруднено дишане.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?