Директорът на митниците:

"Лукойл" ще монтира уредите си до 15 януари и ще запази лиценза си

Танов и рафинерията ще си стиснат ръцете и съдебното дело ще бъде прекратено

"Лукойл" ще монтира уредите си до 15 януари и ще запази лиценза си

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов прогнозира, че най-вероятно до 15 януари петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще успее да постави всички измервателни уреди на съоръженията си и така да изпълни задълженията си по Наредба номер 3 на митниците. Пред Нова телевизия Танов каза, че до тази дата в рафинерията ще се работи без почивка, за да бъде изпълнено изискването за монтажа на уредите.

Така до 24 януари, за когато е насрочено заседание на Софийския градски съд по жалбата на "Лукойл" срещу решението на директора на митниците за отнемане на лиценза за данъчен склад на комбината, "Лукойл" и ведомството ще могат да се споразумеят, рафинерията да оттегли жалбата си, а лицензът ще бъде възстановен.

Лицензите за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим" и на петролния терминал "Росенец" бяха отнети от директора на митниците Ваньо Танов през лятото на миналата година с мотива, че рафинерията и терминалът не са изпълнили изискването на Наредба №3 за монтиране на измервателни уреди на всички входове и изходи на съоръженията, преработващи петрол в течни горива, които са акцизни стоки. Според митниците най-голямото нефтопреработващо предприятие у нас и терминалът, захранващ го с петрол, са имали достатъчно време да сложат задължителните за всички данъчни складове уреди, дадена им е била отсрочка, те и нея не са спазили. Така те са се ползвали с привилегировано положение спрямо останалите играчи на пазара на течни горива, които успяха в срок да сложат необходимите уреди.

"Лукойл" обжалва в съда и той спря предварителното изпълнение на заповедта на Танов за отнемането на лицензите. В определението на съда се посочваше, че можело да настъпят тежки последствия за икономиката поради структороопределящото положение на рафинерията. Следващото заседание на делото по същество е на 24 януари.

През есента в България пристигна и президентът на компанията майка на бургаската рафинерия - руската компания "Лукойл" – Вагит Алекперов. След среща с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков Алекперов обеща уредите да бъдат монтирани във възможно най-бързи срокове, като обясни, че процесът е твърде трудоемък и сложен поради мащабите на рафинерията и сложността на съоръженията ѝ.

Пред Нова ТВ Ваньо Танов обясни още, че на 20-ти декември заедно с целия екип, свързан с проблема "Лукойл Нефтохим", е посетил комбината. Било е установено, че изискванията все още не са напълно изпълнени.

"Те бяха монтирали голяма част от уредите, голяма част бяха в процес на монтиране, но бяха доставени", поясни той и допълни, че до 15-ти януари ще се работи и в събота, и в неделя. Тогава ще се видят и протоколите, изготвени от всички изпратени експерти в "Лукойл Нефтохим".

Ако комбинатът е изпълнил дотогава поставените от Агенция "Митници" изисквания, ще получи сертификат за съответствие. Впоследствие ще бъде направено споразумение в съда, в което "Лукойл" ще оттегли претенциите си, делото ще бъде прекратено, а старият лиценз на комбината ще бъде възстановен. В противен случай, ще трябва да се даде нов лиценз, което щяло да отнеме време.

Монтирането на уредите на терминала "Росенец" ще продължи още дълго и вероятно той ще получи лиценза си като временен и под условие до две години да изпълни изискването на наредбата. Заради това обаче била изготвена корекция в Наредба №3, която се очаква да бъде публикувана в Държавен вестник.

Според Танов от цялата полемика с уредите на "Лукойл" е станало ясно, че за половин година, откакто митниците погнали рафинерията, тя е успяла да подготви монтирането на уредите и почти да ги монтира, нещо, за което преди това не ѝ е стигнала година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?