Лукойл ще мрежата си от бензиностанции в САЩ с горива от българската си рафинерия

Руската петролна компания Лукойл ще зарежда бензиностанциите си в САЩ с горива от българската си рафинерия в Бургас и от терминала си във Висоцк на Финския залив, който се очаква да влезе в експлоатация през следващите няколко месеца, съобщи Ройтерс.

Вчера Лукойл обяви, че е придобила 795 бензиностанции от третата по големина американска петролна компания Коноко Филипс за сумата от 265,75 милиона долара. Обектите се намират в щатите Пенсилвания и Ню Джърси.

Лукойл притежава общо над 4700 бензиностанции. От тях около 2000 са в САЩ, където освен на новопридобитите обекти, компанията е собственик и на мрежата бензиностанции Гети. Сегашната сделка ще позволи на Лукойл да удвои пазарния си дял в североизточните части на САЩ.

"Търсенето на бензин в САЩ нараства. Миналата година имахме добри пределни печалби и смятаме, че това е дългосрочна тенденция", заяви за Ройтерс вицепрезидентът на компанията Леонид Федун.

В момента фирмата търси да наеме рафинерия в северозападната или средиземноморската част на Европа, за да снабдява част от американските си бензиностанции. "Целта ни е да рафинираме нашия суров петрол, като оставяме газьола и самолетното гориво в Европа, където има глад за тези продукти и изнасяме бензина за САЩ", уточни Федун.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?