"Лукойл" смята да прави България център за износ на петрол

Най-големите шефове на руската компания бяха на аудиенция при президента Румен Радев

Валентин Златен се здрависва с президента Румен Радев по време на срещата на "Дондуков" 2

Президентът на руската компания "Лукойл" Вагит Алекперов, заместникът му Вадим Воробьов и шефът на "Лукойл България“ Валентин Златев са били приети от държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството в сряда.

Тримата са потвърдили пред българския президент намеренията на компанията да развива своето трайно присъствие на българския пазар и да завърши нов високотехнологичен цикъл, който ще допринесе за утвърждаването на България като ключов експортен център в региона, пише в съобщението.

Обсъдени са били и мерки за развиване на производството на горива в България и възможните бъдещи инвестиции в енергийния ни сектор, които имат реален потенциал да повишат конкурентоспособността и данъчните постъпления за страната ни, включително и корпоративните, допълват от "Дондуков" 2.

По информация на Mediapool представителите на руската петролна компания са обявили намерения за бъдещи инвестиции и е станало дума за това, че рафинерията "Нефтохим" няма да бъде продадена.

Точно преди година Алекперов обяви, че "Лукойл" смята да се раздели с някои от активите си в Европа като част от нова стратегия на компанията, която предвижда съсредоточаване на компанията върху разработка на нови петролни и газови находища.

Тогава бе обявено, че петролният гигант може да продаде рафинериите си в България, Румъния, Италия и Холандия. По-късно обаче "Лукойл" сключи сделка с Иран за преработка на техен петрол и бе обявено, че част от количествата са предназначени за "Нефтохим". Плановете бяха ирански петрол да започне да се доставя в Бургас през февруари. Дали това е така рафинерията не казва.

Очевидно обаче от "Лукойл" са преосмислили плановете си за България.

Българската държава подкрепя инвестициите в технологии и производства, които се реализират в условията на прозрачност и при спазване на националното и европейското законодателство, заявил Румен Радев, цитиран от пресцентъра си.

Оценяваме високо тези партньори, които работят при стриктно зачитане на екологичните стандарти и развиват дейността си при висока данъчна дисциплина, казал още държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?