"Лукойл" влага близо милиард евро в преработка на тежки отпадъци в Бургас

Симеон Дянков и Валентин Златен при подписването на договора, сн. БГНЕС

Комплекс за преработка на тежки отпадъци за 910 млн. евро ще изгради компанията "Лукойл" в Бургас. Договорът за изграждането на най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа бе подписан в сряда "Лукойл Нефтохим Бургас" и италианската компания Technip. Документът бе парафиран от шефовете на рафинерията Сергей Андронов и на изпълнителя на проекта Марко Вила.

С пускането на инсталацията в експлоатация след 37 месеца рязко ще се понижи изхвърлянето в атмосферата на вредни вещества и се извеждат от експлоатация остарели инсталации, информират от "Лукойл България".

 

В света има само девет подобни действащи инсталации - в Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

 

При строежа на комплекса ще бъдат открити 3000 работни места, а редица дейности, свързани с проектирането, с логистиката и с производството на части и оборудване, ще бъдат поверени на български фирми. С влизането на новата мощност в експлоатация ще бъдат извадени остарели инсталации на комбината като "Термичен крекинг", "Газова сяра-2" и други, съобщиха от компанията.

 

Основна задача на нашето правителство е привличането на добри инвеститори, особено във високотехнологични сфери, каза министърът на финансите Симеон Дянков, който присъства на церемонията. Днес е един много хубав ден, в който дългогодишният труд на много хора се увенчава с успех, добави министърът на финансите.

 

Новата инсталация ще позволи да повиши до 92 на сто преработката на нефта и ще позволи стабилни печалби за фирмата и приходи в бюджетите на община Бургас и на държавата. Новата технология ще намали и вредните емисии в атмосферата на този курортен район, посочи Владимир Некрасов, първи вицепрезидент на руската "Лукойл".

 

Това е най-голямата инвестиция в новата стопанска история на България, заяви от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и обеща пълна подкрепа на правителството при реализацията на проекта.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?