"Лукойл" взима на концесия нефтеното пристанище Росенец

Правителството предостави концесия на пристанищен терминал Росенец на "Лукойл Нефтохим Бургас” АД, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

Като собственик на зоната за съхраняване на товари, част от пристанище Росенец, "Лукойл" има правото да поиска концесия на съоръжението по силата на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Кабинетът е одобрил заявката.

Концесията е предоставена за 35 г. Тя е за услуга с основен предмет управление и поддържане на обекта срещу правото и задължението на концесионера да извършва пристанищни услуги. Предоставянето на концесия създава възможност за използването на частни капитали за реконструкцията, рехабилитацията и разширението на съществуващата пристанищна инфраструктура и за осигуряването на претоварната дейност чрез обновяване и внедряване на нови технологии. Правителственото решение подлежи на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10 – дневен срок от обнародването му.

Нефтеното пристанище "Росенец" обслужва 33% от товарооборота по море.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес