"Лукойл" загуби дело срещу изискването за измервателни уреди

"Лукойл" загуби дело срещу изискването за измервателни уреди

Финансовото министерство спечели важен съдебен рунд в спора с "Лукойл България" за затягането на контрола върху доставките по нефтопровода от рафинерията в Бургас до София, съобщи в. "Сега". Върховният административен съд е отхвърлил на първа инстанция жалбата на "Лукойл България" срещу изискването за поставяне на измервателни уреди на всички входни и изходни точки по нефтопровода, който е свързан с общо 6 петролни бази - Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци. Изходът от оспорването на това изискване е от ключово значение за делото срещу решението на Агенция "Митници", с което бе отнет лицензът за данъчен склад за нефтопровода.


Делото за отнетия лиценз бе временно спряно, защото "Лукойл България" оспори по принцип изискването за монтиране на измервателни уреди по всички точки на въвеждане и извеждане на горива по нефтопровода. Според рафинерията изискването за толкова много датчици цели да улесни агенция "Митници", но в същото време товари с прекомерни разходи дружеството.


В рамките на делото от компанията са заявили, че монтирането на уредите ще им струва 1 млн. лв., като са изтъкнали, че при обсъждане на наредбата членове на работната група са предложили да се търси алтернативно решение. "Лукойл България" се оплаква и от дискриминационно отношение, защото те са единствената компания с подобен данъчен склад - нефтопровод, който преминава през територията на много митнически учреждения, а атакуваната част от наредбата урежда точно този случай.


Съдът обаче не приема аргументите. Според съдиите компанията само твърди, че спазването на наредбата ѝ струва 1 млн. лв. разходи, но не е дала доказателства, а и за да се прецени дали разходът е голям, той трябва да се съпостави с приходите и с печалбата на дружеството.

Наличието на множество отклонения от нефтопровода към отделни бази изисква монтирането на уреди, за да има надежден контрол, изтъква съдебният състав. И посочва, че няма как да се говори за дискриминация чрез наредбата, защото единствено "Лукойл" притежава тръба - данъчен склад.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?