"Лукойл" заплаши със съд лабораторията на Костов

Обяви за "интерпретации" констатациите, че "Нефтохим" ощетява бюджета и потребителите

"Лукойл" заплаши със съд лабораторията на Костов

"Лукойл България" заплаши със съд, включително извън страната, Лабораторията за управление на риска към НБУ, ръководена от бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, заради доклада ѝ, че бургаската рафинерия е ощетила с над 1 млрд. лв. българския бюджет, излишно е надула цените на горивата за потребителите и е облагодетелствала руския си собственик.

Това е ставало чрез включване в производствените разходи цената на суровия петрол сорт "Брент", вместо тази на внасяния за преработка в "Нефтохим" сорт "Уралс", който е по-евтин, се посочва в публикувания във вторник документ. Ден по-късно от "Лукойл" обявиха, че той "изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината". Петролната компания също така твърди, че купува суровината си на пазарни цени и че лабораторията и сбъркала котировките, с които се обвързват двата сорта нефт.

От "Лукойл" също така прилагат справка за доставната и борсова цена на нефта "Уралс" в периода края на август – края на декември 2014 г., включително по танкери, дати и количества.

Според козмпанията, цените, на които купува, са "нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип "Уралс".

"В доклада цената на доставяния нефт "Уралс" за "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и вносът ѝ, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb" посочват от дружеството.

То разяснява, че котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd.

Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт на «ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас» включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. 4Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени", заявяват ат "Лукойл България".

Според предоставената да две години средната стойност на:ползвания петрол - котировката Br dtd и бали 86.737 долара, а на Ur rcmb = 85.789 долара на барел;

средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи = 85, 680 долара на барел.

"Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда. "Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната, заключава прессъобщението.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?