"Луковмарш" се проведе въпреки забраната

снимка БГНЕС

За поредна година в София се проведе шествието на крайните националисти "Луковмарш", въпреки че беше забранено от Столичната община. Демонстрацията събра стотина привърженици. Кметът Йорданка Фандъкова беше позволила единствено поставянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков.

Участниците се събраха пред НДК и се отправиха към ул. "Тракия", където е бил домът на ген. Луков. Полицейското присъствие по маршрута беше засилено. Жива верига от полицейски служители охраняваше гражданите, които участват в шествието.

Шествието се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков, министър на войната в Царство България в периода 1935 – 1938 г. и водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ). Луков е изповядва националсоциалистическата идеология и е поддържал близки връзки с Третия райх. Той е убит от комунисти през 1943 година.

Едновременно с “Луковмарш“ в София се проведе и демонстрация под наслов “Без нацисти по улиците ни". Тя беше организирана в социалните мрежи, а сборното място беше пред Централните минерални бани.

Организаторите на шествието изразиха своята солидарност с всички жертви на фашизма, сред които бежанци и мигранти, роми, евреи и други. Те подчертаха, че събитието им не е обвързано с политически партии. Сред протестиращите имаше и много чужденци, включително анархисти от Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България