"Луковмарш" ще се проведе в София с променен маршрут

"Луковмарш" ще се проведе в София с променен маршрут

Традиционното факелното шествие на“ Луковмарш“ в събота ще се проведе в София, но с променен маршрут, съобщиха организаторите на проявата.

Началото е 17.30 часа, а сборният пункт – Паметника на незнайния воин, а не както беше обявено по-рано – пилоните на НДК.

До смяната на мястото се стигна, след като общината отказа да одобри трасето на похода след писма на главния прокурор и МВР, според които имало заплаха за сигурността на столичани.  

"До тази промяна се стигна след безпрецедентния натиск, който кликата на антиконституционната партия ДПС и наследниците на убийците на ген. Луков от БСП, чужди посолства, начело с израелското и различни НПО-та, проводници на чужди интереси, оказват върху българските власти, за забрана на марша", се казва в съобщението на организаторите.

"След няколкочасови разговори с представители на полицията и Столична община, решихме да направим компромис и да променим началната точка и маршрута на шествието. Дебело подчертаваме, че това наше решение е израз на добра воля към съответните институции и се надяваме то да бъде оценено от тях", е посочено още в съобщението.

"Искаме да успокоим всички, които искат да вземат участие в Луковмарш, а и неговите противници, че няма правно основание, на което той да бъде забранен. Луковмарш ще го има, въпреки всичко!“, завършва обръщението.

Организаторите призовават всички участници в шествието да се запознаят с правилата за провеждането му. Охраната на организацията ще следи "много стриктно" тяхното спазване и няма да бъде правен компромис с никой, който се опита да ги наруши.

"Луковмарш" се организира всяка година от 2003-а насам в памет на генерал Христо Луков – български офицер и министър на войната 1935-38 г. Като министър Луков разформирова наложения Военен съюз и възстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.

През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка патриотична организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена от комунистите за фашистка. Няма автентични документи, че е бил настроен антиеврейски, но са запазени думите му пред легионерите: "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".

Убит е на 13 февруари 1943 г., пред очите на дъщеря му, от членовете на терористична група на БКП Иван Бураджиев и Виолета Якова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?