Луната се превръща в тиква през нощта срещу четвъртък

През нощта срещу четвъртък жителите на различни места на Земята ще могат да наблюдават пълно лунно затъмнение. Според астрономите, спътникът на нашата планета ще прилича на плаваща тиква, което е доста ефектно с оглед на наближаващия празник Хелоуин, предаде АП.

По време на затъмнението, което ще продължи около четири часа, Луната ще се осветява само от слънчевата светлина, която се отразява в Земята и от лъчите на залязващото Слънце. Заради особеностите на разположението на небесните светила, цветовата гама на затъмнението ще бъде доста колоритна - от тъмни оттенъци на бордо в южната част на диска, до жълто-червени в северната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи час и половина, а промеждутъкът между влизането и излизането на Луната от сянката - около три часа.

В Европа затъмнението ще може да се наблюдава рано сутринта на 28 октомври. Освен, че Луната ще зарадва със необикновения си вид обикновената публика, наблюдението ѝ трябва да даде на учените много нова информация за състоянието на земната атмосфера.

Подобни затъмнения на Луната се наблюдават на интервали от 6 месеца до няколко години и стават само при пълнолуние. За последно затъмнение на Луната можеше да се види на 4 май 2004 година. Следващото ще се случи, според изчисленията на астрономите, не по-рано от март 2007 година.

Споделяне

Още от Свят