Лужков получи пети мандат като кмет на Москва

Лужков получи пети мандат като кмет на Москва

Московският градски парламент даде пети мандат на кмета Юрий Лужков в сряда по време на тайно гласуване, предадоха агенциите.

Кандидатурата му за следващо четиригодишно управление на най-скъпия и един от най-големите градове в света бе подкрепена от 32 гласа, трима бяха против.

Лужков ръководи руската столица без прекъсване от 1992 г. Последният си мандат получи през декември 2003 г. и той изтече през декември, като междувременно в руското законодателство бяха направени промени, според които ръководителите на регионалните администрации не се избират от хората с пряко гласуване, а се утвърждават от местните съвети по предложение на президента.

Владимир Путин внесе кандидатурата на Лужков миналия петък, след като московският кмет постави пред него въпроса за доверието на президента към него.

В навечерието на изборите за държавен глава много от руските губернатори постъпват по същия начин, опитвайки да се застраховат срещу неочакваното, посочва ББС.

Според наблюдатели преназначението на Лужков съвсем не е протекло гладко. Според медийни  публикации той смятал да постави въпроса за доверието към себе си още в средата на април, но тогава не получил съгласието на Кремъл.

Пред ББС председателят на Московския градски съвет Владимир Платонов похвали икономическите постижения на администрацията на Лужков, отбелязвайки, че както градът, така и страната са достатъчно стабилни.

Лидерът на фракцията "Яблока" в столичния парламент Сергей Митрохин заяви, че остават в опозиция, но поддържат кандидатурата му, защото всеки друг, който може да бъде предложен от Путин, би бил по-лош.

Експертът на московския Карнеги-център Николай Петров изказа мнение, че Лужков ще остане на поста около година и половина, защото веднага след избора си ще започне плавното предаване на властта в Москва на сили, близки до Кремъл.

Журналистът и московчанин Георгий Бовт смята решението на Путин да остави Лужков начело на столицата за "неудачно". Според него времето на Лужков, който е направил много за града в първата половина на 90-те години, е изтекло. Бовт счита, че в момента е неудовлетворително състоянието на московските пътища, обществения транспорт и условията за бизнес.

В словото си пред депутатите на Московската Дума Лужков обеща в края на своя пети мандат през 2011 г. да увеличи БВП на града до милион рубли но глава от населението, което е 40 хил. долара. Средната заплата ще скочи от 20 хил. до 43 хил. рубли месечно, каза новият стар кмет.  Той се изказа и за въвеждане на градски обществен защитник в Москва.

"Щях да се чувствам по-комфортно, ако кметът на Москва бе избран от московчани, заяви Лужков. В същото време той отбеляза, че въведеното през 2004 г. назначение на губернаторите по предложение на президента отговаря на нуждите на сегашния момент. По думите му "се намираме в сложна ситуация както във вътрешен, така и във световен план и на Русия ѝ е нужна мощна държавна власт"

Партията "Единна Русия", чийто съпредседател е Лужков и която разполага с 28 от 35-те места в градския съвет, реши да не задава въпроси на кмета. Както заяви другият ръководител Андрей Метелский "доверяваме се на мнението на Владимир Владимирович Путин".

Лужкав е 70-годишен, женен е за Елена Барутина, която е собственик на строителната компания "Интеко" и редовно печели поръчки, свързани с инфраструктурата на Москва. Обществеността и медиите  не веднъж са обръщали внимание на това, че за годините  на кметуване на съпруга ѝ, тя е натрупала милиардно състояние.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?