Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лято 2020 – хотели няма да се затварят при случай на Covid-19

Къщите за гости отварят врати, хотелите изчакват,търговските обекти на плажа се увеличават

4 коментара
Лято 2020 – хотели няма да се затварят при случай на Covid-19

Хотел, в който е установен гост с коронавирус, няма да бъде затварян. Той обаче трябва да има изолатор, където да бъде настанен туристът до пристигането на лекар. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с туристическия брани във Варна.

Кметът на града Иван Портних каза, че най-вероятно зоните с ниско разпространение на Covid-19 ще бъдат специално обозначени. Във Варна например до момента не са регистрирани високи нива на заразата.

Алгоритъмът за съобщаване на болни туристи с коронавирус е разписан в указанията, утвърдени от от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

Вътрешният туризъм е разрешен от днес при спазване на строги изисквания за безопасност – маски, дезифектанти, дистанция от 1.5 м, без шведски маси и климатици, с басейни, но без джакузита и спа процедури.

Задължителната  14-дневна карантина, за пристигащите от чужбина, обаче засега остава. Тя е сериозна пречка пред бизнесаи докато не се реши този проблем големите хотели не смятат да отворят врати. Така към момента планове да възобновят дейността си имат предимно къщите за гости и малките семейни хотели.

Част от хотелиерите във Варна се оплакаха, че не са подготвени за въвеждането на новите изисквания за безопасност, защото са били публикувани едва в сряда вечерта и ще им е необходимо време, докато изпълнят изискванията.

Хотелиерите споделиха, че ред обективни обстоятелства ще ги затруднят с изпълнението на мерките. За пример посочиха наемането на допълнителен персонал, който да дебне за болни туристи и осигуряването на външни площадки за храна на гостите.

Борисов преговаря за падане на 14 дневната карантина със съседите

Изискването за 14-дневна карантина обезмисля входящия и изходящия туризъм, каза Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции пред Mediapool.

Туристическият бизнес приема въвеждането ѝ като несъгласувана и дискриминационна мярка от страна на правителството ни, допълни Павлина Русева, собственик и управител на "Сейф Травел". 

В сряда Европейската комисия препоръча на страните съгласувано и поетапно на реципрочна основа да разхлабват мерките. Премиерът Бойко Борисов вече води преговори със съседите ни с цел мерките да бъдат уеднаквени, така че да не се препятства свободното движение на хората, каза ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб на седмичния си брифинг в четвъртък.

Искрено се надяваме,страната ни да поеме инициативата за сътрудничество със страните от ЕС, и най-вече със съседните ни държави, като Гърция и Турция, за да се постигне съразмерното, адекватно и гъвкаво решение, които да удовлетворява всички, каза Павлина Русева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не се ангажира дали ще отпадне 14-дневната карантина. "Няма да има дискриминация и всички двустранни споразумения, които се сключат в тази сфера, ще бъдат реципрочни и за нашата страна", каза Ангелкова.Тя допълни, че всичко, което България предприема към момента, може да бъде променяно спрямо  обстановката.

Една част от българите обикновено летуват в Гърция и Турция и разрешаването на този проблем е важен. Според платформата за наемане на имоти Arendo.bg едва 7 на сто от направилите резервации преди кризата са се отказали или са сменили датата на почивката си в Гърция. Те са наели предимно къщи на брега на морето.

Като цяло българските хотелиери не са настроени оптимистично за летния сезон. Повечето са на мнение, че тази година е по-вероятно да бъде пропуснат. Министър Ангелкова обаче е оптимист и смята, че може да тръгне от 1 юли.

Всеки хотел с изолатор при необходимост

Хотелите и ресторантите трябва да изпълнят утвърдените от министъра на туризма мерки, за да могат да отворят врати. В четвъртък и петък Николина Ангелкова ще има срещи с бранша във Варна и Бургас.

Указаниятакъм хотелиери и ресторантьори са изготвени на базата на препоръките на Министерството на здравеопазването според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите. Мерките са разделени на две - за персонала и за туриститеи се отнасят за оборудването и обслужването на рецепциите, лоби зоните, стаите за гости и за персонал, местата за хранене, спорт, развлечения, конферентните зали и пр.

Още преди да отвори врати обекта той трябва да има план за действие при евентуални случаи със заразени, както и сформиран екип от служители при кризисни ситуации. Той ще следи дали някой от персонала или туристите има признаци на зараза. В случай, че има съмнения за такъв, хотелът трябва да разполага изолатор, където да изолира туриста.

Не се посочва задължително мерене на температурата на гостите и служителите всеки ден, но хотелът трябва да има достатъчно термометри при необходимост.

Въвежда се специален дневник за проведените хигиенни мероприятия, в който подробно се записва дата, час, използван дезинфектант, от кого, къде и т. н. 

Освен това хотелите трябва да осигурят достатъчно количество маски, както за гостите, така и за служителите си. Работниците трябва да са с ръкавици за еднократна употреба, средства за дезинфекция на ръцете, защитни очила и водоустойчиви престилки с дълъг ръкав за използване при нужда.

На рецепциите може да се поставят и прозрачни плексигласови прегради най-малко на 1 м височина, които да отделят служителите от посетителите.

Всеки хотел трябва да определи максималния брой гости, които може да поеме според препоръките на здравните власти за физическа дистанция и за поддържане на високо ниво на хигиена в обекта, се казва в указанията.

Служителите ще преминават специално обучение. Всички доставчици на хотела също трябва да бъдат инструктирани да носят маски и ръкавици, като за тях ще има и задължително мерене на температурата, когато влизат на територията на хотела.

Във фоайетата и стаите трябва да се поставят информационни плакати с ключови послания към гостите на различни езици. Инструкции ще посочват как правилно да се мият ръцете, да се поставят и свалят ръкавиците и маските, а при дозаторите с дезинфектант трябва да има инструкции за правилна дезинфекция на ръцете.

В стаите за почивка, съблекални и други общи части броят на служителите трябва да е намален, като тези стаи се ползват по график и при спазване на физическо разстояние най-малко 1.5 м. Служители от групи, изложени на по-голям риск от епидемия - над 60 години и хронично болни, ако е възможно, не трябва да се ангажират в пряк контакт с гости.

Хотелиерите трябва така да регулират потока от влизащи и излизащи,  за да не се получава струпване. За целта ще се поставят знаци или разделители, които да указват къде се минава и на какво разстояние да се изчаква.

Дозатори ще посрещат гостите на хотела и ресторанта

Дозатори с течни дезинфектанти за ръце трябва да посрещат гостите още на входа и да са на видни места навсякъде в обекта - в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи на обектите за хранене и развлечения, в предверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

Специални инструкции има и към вида дезинфектанти (биоциди) и почистващи препарати. Дезинфекция, поне веднъж на час, трябва да се прави на общи тоалетни, асансьори, дръжки на вратите, перила, а рецепцията трябва да се почиства след всеки гост.

Регистрация на рецепция ще се допуска на не повече от двама гости наведнъж. Престоят на рецепция трябва да е сведен до минимум. Насърчава се използване на електронна карта вместо пари в брой. Групирането на гостите във фоайето не се допуска.

След всеки гост трябва да се прави рутинно почистване на стаята и дезинфекция на всички контактни повърхности, включително облегалките на столове, дистанционни управления, банята, старателно проветряване на помещението. След почистване на помещението се препоръчва озониране, замъгляване, обеззаразяване с помощта на бактерицидни лампи и други специални технологии.

Във всяка стая трябва да се предостави като комплимент за гостите личен комплект санитарни материали, включващ по 1 чифт ръкавици за еднократна употреба и по 1 маска на човек. 

Препоръчва се в хотелските стаи да се използват вентилатори и естествено проветряване, а не климатици, които разнасят заразата. Забранява се ползването на сешоари. Има изисквания към прането на спалното бельо и кърпите. 

Храненето ще става само на открито без шведски маси

Изхранването ще се осъществява чрез осигуряване на рум сървиз за всички гости или в откритите части на ресторантите на хотела или други заведения с площи на открито.

Разпространеният начин на хранене тип "ол инклузив" трябва да бъде заменен с "безконтактни технологии" - частични а ла карт опции, предварителна поръчка на храни и напитки, предварително разделяне на порциони, плъзгащи се входни врати за ресторанти.

Допустимо е изхранването на бюфет, само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето ѝ се осъществява от служител, оборудван с маска и ръкавици.

Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.

В зоните за хранене трябва да се осигури еднопосочен пешеходен поток с разстояния от 1.5 до 2 м. За да няма струпване на хора, храненето може да става на смени.

Машините за кафе, вода, напитки не са желателни или ако се ползват, след всяко обслужване трябва да се дезинфекцират и почистват.

Разстоянието между масите на открито трябва да е минимум 1.5 м, за не повече от 4 лица на маса или на едно семейство, като на 10 кв. м се допускат четирима.  Има и специални указания за миенето на съдовете - оборудване, температура и препарати.

Спорт и развлечения

Всякакви уреди за спорт на открито като велосипеди, каяци и др. трябва да се дезинфекцират след всяка употреба.

Около откритите басейни трябва да са поставени стационарни дезинфекционни дозатори и всеки гост при влизане в зоната на басейна дезинфекцира ръцете си. 

Всички дейности за забавления трябва да се организират на открито при спазване на изискванията за физическа дистанция.

В почивните бази помещенията като място за забавни игри, детска занималня, игрални зали, вътрешни басейни, дискотеки трябва да се затворят, докато не дойде следващата фаза на разхлабване на мерките.

Повече заведения на плажа

Наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4%, за да има достатъчно отстояние между масите, съобщи още министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна.

Размерът на концесионните такси и наемите ще бъде обвързан с цените, на които се предлагат чадърите и шезлонгите.

Цените на тези услуги би трябвало да бъдатнамалени с поне 50% миналото лято, защото държавата реши да опрости половината от концесионния наем.  Според новите изисквания един чадър с два шезлонга трябва да заемат 20 квадратни метра площна плажа. 

Асоциацията на концесионерите на плажовете вече обяви против и поиска за всеки плаж да се подхожда индивидуално спрямо спецификата му.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Защо? Даже персонала трябва да се интернира!

 2. .text
  #3

  Хотелът трябвало да има изолатор... А защо не и морга? Може би и операционна? Вътрешно отделение? Ортопедия?

 3. Мица
  #2
  Отговор на коментар #1

  Пак грешка. Българите ще бъдат поставяни в Гърция под карантина (в България върлува заразна болест). Гърците и други от ЕС, които идват в България, няма да имат нужда от карантина (там болните ще бъдат пределно малко).Срокът на карантината не е произволен. Той е равен на инкубационния период на болестта.

 4. Коментарът е изтрит в 18:09 на 13 август 2020 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.