Ляв депутат не вижда нищо лошо, че негова фирма взела поръчка за милиони

Ляв депутат не вижда нищо лошо, че негова фирма взела поръчка за милиони

Депутатът от Коалиция за България Стоян Проданов не вижда никакъв конфликт на интереси или нарушаване на закона покрай изнесената от централни медии информация, че негова фирма е спечелила търг за милиони левове за строителство на пътища.

Сигналът за конфликт на интереси на депутата е бил подаден на вицепремиера Меглена Плугчиева, която от своя страна го внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в Комисията за борба с корупцията в парламента. Според сигнала фирмата "Технострой инженеринг 99" – Ямбол, в която дялово участие има Проданов, е спечелила в края на 2005 г. търг за обществена поръчка за изграждане на пътища на стойност 34 млн. лв. Заедно с левия депутат във фирмата дял има и неговия колега от ДПС Юнал Тасим, който пред медиите също не призна да вижда конфликт от това участие.

В сряда пред Mediapool Проданов, който е депутат от Ямбол, потвърди, че действително участва във фирмата "Технострой иженеринг 99", но само като акционер с дял от 33%. Според парламентарния правилник той можел да запази участието си в дружеството, но не и да го ръководи или да е член на ръководен орган.

На въпрос дали е декларирал участието си в тази фирма по Закона за конфликт на интереси, той отговори, че е попълнил необходимия формуляр, но не го е представил, защото срокът за деклариране бе удължен с промяна в закона с два месеца.

Справка в Търговския регистър показва, че според актуалното състояние на "Технострой инженеринг 99", нотариално заверено на 14 февруари 2008 г., Стоян Проданов е член на Съвета на директорите. Пред Mediapool той обясни, че съветът не бил ръководен орган, решенията се вземали от изпълнителния директор, а самият той бил обикновен акционер.

"Какъв конфликт?! Нито съм управител, нито съм участвал в процедури и търгове. Всичко съм декларирал пред Сметната палата", обясни още Проданов.

Той съзря зад изнесеното в медиите "поръчки срещу него заради изборите", но не посочи откъде идват те.

Запитан дали това са вътрешнопартийни "поръчки" или ударите са от други партии в Ямбол, червеният депутат каза, че не знае точно откъде са, но не се притеснява от тях.

Проданов обясни още, че за 99% от поръчките на фирмата няма представа, за тях знае директорът на фирмата Дойчо Дойчев. Все пак Проданов призна, че е създател на "Технострой иженеринг 99" АД и е бил директор на предшестващото бившо държавно дружество, преди то да се превърне в частна фирма.

Приватизацията е станала по времето на правителството на ОДС, побърза да посочи този факт депутатът. Той каза още, че като акционер в дружеството не е получавал полагащите му се по закон дивиденти.

"Вижте, за 14 години аз съм най-проверяваният човек в държавата. Няма да допусна нещо нередно да има около мен", коментира още той, като посочи, че дори е осъдил на първа инстанция държавата по дело срещу него.

През 2006 година главният прокурор Борис Велчев поиска сваляне на имунитета на няколко депутати, сред които и Стоян Проданов Иванов, заради заведени дела. Срещу Проданов имаше заведено дело за длъжностно присвояване в особено големи размери. Делото е от 1999 г. и според обвинението през 1992 г. в качеството си на длъжностно лице – директор на държавната по това време фирма "Технострой инженеринг" Проданов е присвоил 2 500 долара, както и в съучастие с други лица е нарушил разпоредбите на устава на Ямболската търговска банка и е причинил щети в размер на близо 31 млн. неденоминирани лева. В края на деветдесетте години банката фалира и бе затворена.

В сряда Проданов заяви, че възнамерява да продължи делата си срещу държавата и дори да стигне до Страсбург, като парите, които иска като обезщетение за накърняване на имиджа му, са 250 000 лв.

Ако спечели делото, Проданов декларира, че ще даде сумата за благотворителност, както го е правил досега. Той обясни, че всеки месец внасял депутатската си заплата за дарителски акции.

Същевременно пред Mediapool председателят на комисията по корупция Бойко Великов потвърди, че писмото на вицепремиера Плугчиева със сигнала срещу Проданов е пристигнало в комисията и следващата седмица тя ще го разгледа. Той каза, че сигналът е подаден от фирма, която е била конкурент на "Технострой инженеринг 99". Според сигнала по времето, когато е спечелен търгът, и Проданов, и колегата му Тасим, са вземали участие в управленските решения на фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от България