Ляв депутат предлага земята в обезлюдените райони да се дава на върнали се гурбетчии

Депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов предлага българи от чужбина да бъдат оземлявани, ако се завърнат в България.

"Има много българи, които живеят в чужбина. Те могат да бъдат върнати и не само като ги призоваваме с кухи фрази "върнете се”, казва депутатът, цитиран от "Фокус".

"Трябва да има политика. Има райони в България, които се обезлюдяват. Защо да не се помисли - да дадем на тези хора земя", продължи той.

"Сега идват някакви бежанци и отново се повдига въпросът за Странджа и Сакар. Трябвало да се даде на тях, защото там било безлюдно, а те били трудолюбиви хора. Да, ама те са граждани на Сирия и някъде другаде. Не трябва такива неща въобще да се допускат да се говорят”, каза левият депутат.

По думите му - по отношение на проблема с обезлюдяването на райони и тяхното заселване отново трябва да има някои законодателни промени.

"Може да се вземе пример от Гърция, където е подготвен доклад, и когато се върнат хората, им се дава земя", продължи с идеите народният избраник и направи препратка към програмата "Странджа Сакар" от 70-те години на миналия век по времето на социализма.

"Специално за обезлюдените райони Странджа и Сакар има програма на Министерския съвет от 70-те години, където е записано, че ако се върнат и заселят в такива райони млади семейства, ще им бъде дадена земя. Това не е нещо, което е лоша комунистическа практика. Ние много лесно зачеркнахме всичко, а не може така. Когато отричаш една ценностна система, която е налагана с години, а не предложиш нещо, което я замества, това отваря вакуум и този вакуум не е нищо добро”, завърши разсъжденията си Ангелов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?