Лявата коалиция на премиера Виктор Понта с изборна победа в Румъния

Лявата коалиция на премиера Виктор Понта с изборна победа в Румъния

Лявоцентристката коалиция, която управлява в Румъния, спечели категорична победа на парламентарните избори в неделя, като нанесе тежък удар върху политическия си враг - президента Траян Бъсеску.

Социално-либералният съюз (СЛС) на министър-председателя Виктор Понта получи около 57% от гласовете според предварителните резултати на социолозите.

Той победи опозиционния Съюз Дясна Румъния, близък до президента Бъсеску, който получава едва 19% от гласовете.

"Това е победа срещу режима на президента Траян Бъсеску", каза съпредседателят на СЛС Крин Антонеску.

Две други проучвания потвърдиха този безпрецедентен резултат от първите избори в посткомунистическа Румъния през 1990 г.

След преразпределение на гласовете СЛС може да има мнозинство от две трети в парламента.

"Както обещах на румънците по време на предизборната кампания, аз приемам отговорността да продължа да водя правителството на СЛС", каза Понта пред своите поддръжници, които се събраха в предизборния му щаб.

"Ориентацията на правителството ще бъде единствено проевропейска и проатлантическа. Ние сме членове на Европейския съюз и НАТО и нашето бъдеще е в рамките на европейското семейство ", каза Понта.

Румъния е най-младата държава членка на ЕС заедно с България, интегрирани през 2007 г., отбелязва Франс прес.

Министър-председателят си навлече критики от Брюксел и САЩ по време на импийчмънта на Бъсеску това лято, който бе обвиняван в двоен стандарт по отношение на европейските ценности.

Понта призова политическата класа и президента да "разберат, че Румъния се нуждае от мир и период на възстановяване". "Ние трябва да преодолеем политическите борби, омразата и отмъщението", каза той.

Преназначаването на Понта за министър-председател не е още съвсем сигурно, тъй като Бъсеску, чийто мандат ще продължи до 2014 г., намекна, че ще назначи премиер по свой избор.

Отказът да назначи Понта, което ще бъде "злоупотреба с власт", според някои анализатори, може да изправи държавния глава пред нов опит за отстраняване от власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят