Лявата коалиция на Проди с крехко мнозинство и в двете камари на парламента

Лявата коалиция на Проди с крехко мнозинство и в двете камари на парламента

След като спечели мнозинство в долната камара на италианския парламент, левоцентристката коалиция на Романо Проди спечели с много усилия и главно с гласовете от чужбина мнозинство и в горната камара – Сената, предадоха във вторник информационните агенции. Парламентарните избори в Италия се проведоха в неделя и понеделник след крайно ожесточена и агресивна кампания между основните претенденти – левоцентристката коалиция на Романо Проди и дясната – на премера Силвио Берлускони.

В долната камара коалицията на Проди взема 340 от общо 630 мандата, сочат резултатите след преброяването на бюлетините. Победата на левоцентристите се крепи на много малката разлика от 25 хил. гласа при 47 милиона гласоподаватели.

Коалицията на Проди получава 49,805% от гласовете за долната камара и ще разполага с най-малко 340 от 630-те мандата, а коалицията на сегашния премиер Силвио Берлускони и лидер на дясната коалиция - 49,739%, показват окончателните данни.

Изборните резултати за горната камара бяха също на кантар, като преди преброяването на гласовете на италианците, живеещи в чужбина, десните на Берлускони водеха с един мандат.

След частичното преброяване на “външните” гласове се оказа, че лявата коалиция на Проди взема поне 4 от шестте места в Сената, които те носят. По този начин левите получават 158 мандата срещу 156 за коалицията на Берлускони. Остава да се разбере при коя от двете коалиции ще отиде и последното “непреброено” място.

До късно през нощта срещу вторник привържениците на Проди чакаха да разберат печелят ли изборите, тъй като след затварянето на урните и започването на преброяването на гласовете стана ясно, че резултатите ще са на кантар, а сондажите на социолизите, направени на изхода на избирателните секции, които сочеха убедителна победа на Проди, се оказаха доста далеч от реалните данни.

Едва часове по-късно Проди обяви победата, като я нарече "красива, разтърсваща и неоспорима", предаде Франс прес.

От коалицията на премиера Силвио Берлускони излязоха с декларация , че ще поискат повторно преброяване на бюлетините. До момента оттам не са направили официално изявление за изборите.

Все още не е изключен и вариантът при тази малка разлика в подадените гласове за двете съперничещи си коалиции да се поиска становището на висшите съдебни институции, които да се произнесат кой е победителят, коментира бившият италиански президент Франческо Косига.

Малката разлика в резултатите може да доведе до политическа нестабилност, блокиране на новото правителство и невъзможност да се направят обещаните и от десните, и от левите икономически реформи. Това от своя страна може да предизвика нови предсрочни избори, се казва в първите коментари на анализаторите.

Много близките и несигурни изборни резултати в Италия създадоха възможно най-лошия сценарий за пазарите и предизвикаха опасения, че кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен заради отлагането или блокирането на наложителните икономически мерки. Това прогнозираха във вторник експерти, цитирани от АП.

Това е неприятен изход, каза Марко Вали, икономист от инвестиционната банка Ю Би Ем (UBM), която е собственост на Уникредито (UniCredito SpA). Според него, ако резултатът от изборите е равен, вероятността да се понижат рейтингите се увеличава, тъй като рейтинговите агенции вече са предупредили, че очакват конкретни мерки за съкращаване на дълга.

Дори една от коалициите да контролира и двете камари, на нея ще ѝ е изключително трудно да прокара законодателство с толкова малко мнозинство, което би върнало Италия към нестабилност след петгодишното управление на Берлускони.

Рейтинговата агенция “Стандард енд Пуърс” (Standard & Poor's) в понеделник обяви, че изборите нямало да окажат "непосредствено въздействие" върху рейтинга на Италия, който в момента е "АА-" с негативна прогноза. От агенцията обаче добавиха, че "дългосрочният рейтинг може да бъде понижен през тази година, ако след изборите не бъде представена трайна и съгласувана стратегия за съкращаване на дълга”.

Агенцията отбеляза, че нито една от двете коалиции не е представила конкретни подробности за бюджета, затова ще е изключително належащо новото правителство да обяви конкретни мерки за ефективно справяне с финансовата криза в Италия.

Ако парламентът бъде разделен между двете коалиции, президентът може да се опита да назначи правителство от технократи, поне докато бъдат проведени други избори. Друг вариант е той да се опита да състави коалиция от десни и леви, но като се имат предвид острите разделения сред италианските политически партии, това едва ли ще се случи.

Който и да спечели, следващата му стъпка ще бъде да се захване с бюджета. Италия е обещала до 2007 г. да сведе бюджетния си дефицит под 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), каквито са изискванията на ЕС.

Постигането на тази цел почти със сигурност ще наложи да се увеличат данъците или пък да се съставят надеждни приватизационни програми. Тези мерки обаче не фигурираха в нито една от предизборните кампании, посочва икономистът от “Ай Ен Джи” (ING) Паоло Пицоли.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?