Лявата партия “Подемос“ събра хиляди на митинг в Мадрид

Събрание на "Подемос"

Няколко десетки хиляди души се събраха на митинг в центъра на Мадрид, за да подкрепят лявата партия "Подемос", съобщи БиБиСи. Партията се надява да се възползва максимално от победата на СИРИЗА в гръцките избори, защото се смята за неин еквивален.

"Маршът за промяна" е една от първите мащабни прояви на партията, а последните последните социологически проучвания сочат "Подемос" като водещата политическа сила в Испания. Тя печели подкрепа с послания като "политиците трябва да слушат на народа, а не частните си интереси".

Партията обяви, че ако спечели изборите по-късно тази година, ще поиска отписване на част от дълга на Испания.

“Атмосферата на митинга е карнавална“, посочва БиБиСи, цитирана от “Дневник“. Събирането се провежда на същите места, където досега се е протестирало против орязването на разходите заради финансовата криза.

"Подемос" се надява да изпрати послания към традиционните партии в Испания. Премиерът на страната Мариано Раджой предупреди испанците да "не играят руска рулетка", подкрепяйки новата партия. Според него тя "обещава Луната и Слънцето", но не може да ги донесе.

Партията набра сила по време на местните избори в Испания през май 2014 г. От тогава популярността ѝ расте, като заплаши да разбие двупартийната система на Испания.

Утвърдените партии в страната критикуват лидерите на новата формация, че имат връзки с левите лидери във Венецуела и обвиняват част от ръководството ѝ във финансови злоупотреби. В отговор от "Подемос" обявиха, че ще публикуват данъчните си декларации.

"Ние се усмихваме в лицата на тяхната омраза", коментира лидерът на "подемос" Пабло Иглесиас, цитиран от АФП. “Икономическите проблеми на Испания са породени от "корумпирано малцинство, което извърши най-голямата кражба в скорошната история на Испания", допълва той.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?