“Лявото крило” в БСП иска таен вот за кандидатската евролиста

Чрез тайно гласуване членовете на Висшия съвет (ВС) на БСП да определят кандидатите за депутати в Европейския парламент (ЕП). Това ще предложат в петък на брифинг представители на “лявото крило” в соцпартията, чийто идеолог е Александър Лилов.

Сега номинираните за евродепутати от местни структури ще бъдат одобрени от Изпълнителното бюро, след което на 24 март ВС ще има последната дума и гласува кандидатите. “Самият списък трябваше да бъде спуснат на членовете на пленума и те да гласуват, след което тези които съберат най-много гласове да са на предни позиции в листата”, обясни депутатът Янаки Стоилов, член на “лявото крило”.

Миналата седмица ИБ преся 39 кандидати за Европарламента от над 90 предложения. Сред имената са известните партийни дейци от близкото минало - Александър Лилов и Нора Ананиева, Альоша Маков Даков (син на бившия функционер от ЦК на БКП Мако Даков).

В проектолистата са още зам.-финансовият министър Георги Кадиев, който преди два дни обяви, че смята да подава оставка от поста си и според запознати тя ще бъде приета скоро от Пламен Орешарски. Номинирани са  депутатите Иво Атанасов, Илияна Йотова, Емил Кало (председател на еврейската организация Шалом), проф. Христо Мермерски и др.

Депутати от БСП коментираха пред Mediapool, че с големи шансове за предни места в листата са сегашните евродепутати на левицата Кристиян Вигенин, Атанас Папаризов и Евгени Кирилов.

“Не стана ясен механизмът, по който изчезнаха някои номинирани и останаха само тези 39 души”, коментира в четвъртък Янаки Стоилов.     

Споделяне

Още от България