Лявоцентристките кандидати за кмет в Рим и Торино имат значителна преднина

Очертаващият се победител на изборите в Рим Роберто Гуалтиери

Кметските избори в Рим и Торино най-вероятно ще бъдат спечелени от лявоцентристки кандидати според огласените днес данни от екзистполове след втори тур на общинските избори в Италия, предаде Ройтерс.

Ако данните се потвърдят, лявоцентристите ще завършат серия от победи в най-големите градове в Италия, а съюзът на десницата, който е фаворит за следващите избори за парламент през 2023 г., ще мине в отстъпление.

Лявоцентристките кандидати вече с лекота спечелиха в Милано, Неапол и Болоня преди две седмици, без да се стига до втори тур.

Не се очаква резултатите да имат непосредствени последици за стабилността на правителството на националното единство на премиера Марио Драги, посочват анализаторите.

Очаква се в Рим бившият министър на икономиката Роберто Гуалтиери от Демократическата партия да спечели между 59 и 63 на сто от гласовете срещу десния кандидат Енрико Мичети, който остава с 37 до 41 процента според екзитпол, направен по поръчка на държавната телевизия РАИ.

В Торино изборите вероятно ще спечели кандидатът на Демократическата партия Стефано Ло Русо с 56 до 60 процента от гласовете срещу десния си съперник Паоло Дамилано, който се очаква да получи 40-44 на сто от гласовете.

И двата града преди бяха управлявани от Движение "Пет звезди", чиито кандидати загубиха на първия тур на изборите.

Споделяне

Още от Европа