Льо Пен обяви за свой партньор Марешки, а не патриотите

Двамата лидери атакуваха ЕС и НАТО и пожелаха снемане на санкциите срещу Русия

Льо Пен обяви за свой партньор Марешки, а не патриотите

вижението за Европа на нациите и свободата" припознава за партньор в България партията на Веселин Марешки "Воля", но не и трите "патриотични" формации - ВМРО, НФСБ и "Атака". Това се разбра от думите на лидера на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен, която гостува у нас в петък по покана на разследвания политик и бизнесмен Марешки.

"Срещали сме се с представители на тези партии. Защо сме на една маса днес с г-н Марешки? Защото нашите проучвания показват, че "Воля" е движение, което споделя нашите ценности и с което имаме най-общи цели. Аз не съм тук, за да коментирам вътрешнополитически въпроси. Ние дойдохме тук, за да изразим подкрепа за "Воля", обяви Марин льо Пен.

Тя се обърна към депутатите от "Воля" с думите: "Френските патриоти ви подкрепят със сърце и душа в борбата ви в България. Това е борба за вашата родина - за хората и нациите".

Не е ясно коя "борба" на "Воля" имаше предвид Льо Пен, като се има предвид, че партията се води опозиция, но действа като парламентарна патерица на управляващите, за което вероятно спомага и факта, че Марешки е клиент на прокуратурата, както и някои от депутатите му.

Още по-неясно е дали тази ценна подкрепа на френските националисти ще помогне на "Воля", която според всички социологически проучвания няма шанс да попадне в следващото Народно събрание.

По-близкият вот обаче е за Европейски парламент (май 2019 г.) и сценарият на Марешки вероятно е да си осигури място в някоя нова националистическа/консервативна коалиция. Тази ниша към момента привлича все повече играчи и там се оформя интересна навалица, като се има предвид и   заявката на лидера на "Атака" Волен Сидеров да е вода  ч  на нова консервативна коалиция с подгласници Николай Бареков и Борислав Цеков.

Марешки не изглеждаше особено убедителен до Льо Пен. Той направи поредица хаотични изказвания, започвайки с прогноза за предстоящия крах на ЕС и необходимостта да "отхвърлим европейската бюрокрация", съчетани с недоволството му, че същият този ЕС не е направил нищо за цените на горивата у нас. Самият Марешки е собственик на верига бензиностанции, които се славят с по-ниските си цени и с това, че там може да се плаща само кеш, а текущите ценоразписи се разлепват по витрините на аптеките "Марешки".

На пресконференцията той обяви, че "българските граждани чрез "Воля" ще могат да участват в спасяването на Европа". "Промените, които в момента са в ход, приличат на падането на Берлинската стена. Тогава отхвърлихме тоталитарните режими, сега трябва да се освободим от диктата на Брюксел", обяви Веселин Марешки.

И Льо Пен, и Марешки бяха единодушни, че моделът на Европейския съюз е изчерпан и непривлекателен и трябва да се върви към "освобождаване на Европа" и създаване на алианс на нациите, в който държавите да са свободни. Двамата лидери не казаха как точно ще стане това и как би се отразило на икономиките на "свободните" от ЕС държави.

Освен че разкритикуваха икономическите санкции на ЕС срещу Русия, двамата лидери се обявиха и срещу НАТО.

"Да потърсим мнението на народа. НАТО е създадена за специфична цел, тя вече не съществува, после стана инструмент да налага политически решения на народите. Ние предложихме и американският президент Тръмп може би ни чу - да се промени целта на НАТО, самата му природа, да се превърне в един пакт, в който никой не е насилван да участва", призова Льо Пен.

Марешки повтори идеята да се направи референдум за членство в НАТО, въпреки многократната нужда да му се припомня, че това не е допустим въпрос за всенародно допитване според българските закони.

Във връзка с мигрантската криза Льо Пен отбеляза, че ЕС е излъгал европейците за сигурността им.

В крайна сметка Марешки отправи и призив: "Отхвърлихме тоталитаризма, сега трябва да отхвърлим европейската бюрокрация".

"Салвини победи в Италия. Макрон бе детрониран от Марин льо Пен, нашата приятелка", обобщи той, споменавайки италианския вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини.

Белгийският крайнодесен евродепутат Геролф Анеманс отбеляза колко красива е София, а после се спря пространно върху успехите на Салвини в Италия – тема, засегната в изказванията и на други представители на евроскептичното обединение в ЕП "Европа на нациите и свободата".

"Наричат ни "популистите", но ние не сме проблемът, ние сме решението", заяви още Анеманс.

Льо Пен разви теза за уникалността на старата българска нация и добави: "Те (в Брюксел) просто искат да изчезнат държавите. Дават милиарди, за да се откажат европейците да са сами себе си. Да се претопи националният идентитет. Вашата християнска идентичност е вашият български идентитет."

И предупреди българите за опасностите от миграцията: "Вие, българите, трябва да знаете какво ще ви се случи, ако не реагирате. При нас мигрантите са във всяко село, неконтролируеми от държавата, банди, мафия и ислямисти."

Споделяне

Още по темата

Още от България