Льо Пен се разграничи от опитите на Банън да обединява европейски десни партии

Стив Банън и Марин Льо Пен

Лидерката на френската крайнодясна партия Национален сбор Марин Льо Пен се разграничи от бившия стратег на Белия дом Стив Банън и заяви, че само европейци ще спасят континента от диктатите на Брюксел, а не американците, предаде Асошиейтед прес.

На съвместна пресконференция в Рим с лидера на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини Льо Пен заяви, че иска да внесе яснота по спекулациите около плановете на Банън да създаде фондация в подкрепа на крайнодесните партии в Европа.

Банън не е европеец, а американец, който иска да създаде мозъчен тръст и да предлага научни изследвания на националистически партии в Европа, каза тя.

"Обаче ние и само ние сме тези, които ще оформим политическата сила, която се роди от европейските избори", каза Льо Пен под ръкоплясканията на Салвини.

"Защото сме привързани към свободата си, към суверенитета си и ние заедно, представителите на различните народи на Европа, сме тези, които ще оформят политическите сили, чиято цел е да спасят Европа", добави тя.

Във Франция се бяха чули мнения, че подкрепата на Банън, който иска да създаде транснационално евроскептично движение, може да застрашат усилията на Льо Пен да изчисти партията си от расистката ѝ репутация, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа