Любчо Георгиевски: "Дълбоката държава" в Македония руши нормалните отношения с България

"Историческата комисия е свършила много повече, отколкото всички правителства са направили за 75 години"

Любчо Георгиевски: "Дълбоката държава" в Македония руши нормалните отношения с България

"Дълбоката държава" в Македония руши нормалните отношения между двете държави. Тя изгражда омраза и неприязън спрямо България. В нея участват професори, журналисти, служители на националните служби за сигурност. По същество всички те не са македонски, казва бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в интервю за БГНЕС. 

"Това е нещо като при Доналд Тръмп, който се бори с невидими структури. Вие си спомняте много добре, че когато бях премиер се борих по същия начин. Мога да кажа, че Зоран Заев и Стево Пендаровски като политици правят много смели изявления по отношение на сближаването с България, но от другата страна се появяват 40 професори, които заявяват, че преговорите с България трябва да бъдат прекратени веднага и че Гоце Делчев е македонец и не трябва да се допуска никаква връзка на Гоце Делчев с България", обясни той.

"От българска страна никой не иска промяна на Конституцията ни и нов договор. Това го чух лично от българските политици. София иска изпълнение на Договора от 2017 г. и конкретни резултати от работата на смесената комисия по историческите въпроси. Македонците трябва да научат за убийствата и терора след 1945 г. Не е нормално в страната ни да има улици носещи имената на лица, които са избивали македонци", посочва той. 

"Югославската комунистическа историография признаваше, че македонската нация е най-младата на Балканите. Никола Груевски нанесе тежък удар с антиквизацията. ВМРО-ДПМНЕ се превърна в проюгослвска партия. Обикновените хора от двете страни на границата се чувстват близки. Трябва да признаем заслугите на Зоран Заев и желанието му за приятелство с България. Чувал съм, че у нас са спирани български инвестиции и големи проекти. Бойко Борисов и Зоран Заев трябва да намерят решение и да тръгнат към истинско сближаване. Българското вето ще нанесе големи щети на двете държави и ще мобилизира просръбските сили у нас",.

Той сравнява ситуацията с филма "Изгубени в превода".

"Смятам, че България и Македония се намират точно в такава ситуация в момента. И двете страни правят нещо, но всяка смята, че другата не прави достатъчно. Има много манипулации и дезинформация. Затова имаше необходимост да направя това посещение в България и да разясня някакви неща. Имах срещи и по-рано и сега ще имам още". 

"Всеки си мисли, че другият по някакъв начин му взема нещо и го заплашва по някакъв начин. Това създава усещането за враждебност. Говоря за тези, които са неприятелски настроени да създават нови слухове, нови атаки. Затова смятам, че трябва да се опитам да стопля отношенията между двете страни. Затоплянето на отношенията трябва да доведе до решение. Смятам, че ще бъде много лошо, ако България реши да наложи вето по пътя на Македония към Европейския съюз през декември". 

Георгиевски коментира, че македонското общество все още се намира под два хомота, единият е комунистическият, а другият – антиквизацията на бившия премиер Никола Груевски, с която той ни доуби.

"Тогава хората изведнъж почувстваха, че имат 4000 години история. Интересното е, че и в тази, и в комунистическата история имаше много фалшификации, но имаше и факти. Комунистическата идеология твърдеше, че македонската нация е последната нация на Балканите, като дойде антиквизацията от най-младата се превърнахме в най-старата не само на Балканите, но и в Европа и извън нея".

По думите му в българската преса непрекъснато се публикува информация, че нищо не напредва. 

"Чувствам се длъжен да кажа, че работата не е толкова зле както се представя и ще ви дам няколко примера. Факт е, че вероятно тази комисия не работи с темповете, с които на нас ни се иска, но е факт, че комисията (общата историческа комисия) е свършила много повече, отколкото всички правителства са направили за 75 години", смята той. 

"Искам да подчертая, че от македонска страна се заявява, че има съгласие, а от българска страна са съгласни с твърдението на македонците, за Светите Кирил и Методий, за Свети Наум и за цар Самуил. Значи има някакво сближаване, има някаква крачка. Може за българските историци това да е малко, но като човек, който се е опитвал да пробие стени в Македония, мога да ви кажа, че е постигнато много. Аз съм отдавна в политиката и си спомням, че беше мечта български политици съвместно с македонски да поднесат цветя на гроба на Свети Кирил и Методий". 

По думите когато се публикуват материали от Архивите на Македония вече не се правят тези фалшификации като по-рано, в които не се пишеше македонски българин, а македонец. 

"По време на срещи с политически представители в България ми беше казано, че има блокада от македонска страна по отношение на инфраструктурните проекти. Не съм запознат и няма прозрачност в Македония по този въпрос. Искам да ви кажа, че имам чувството, че и от двете страни има блокиране. Ще се опитам да ви подсетя за нещо друго. МПЦ излезе с позиция БПЦ да ѝ стане майка. Знаете ли колко смелост се изискваше тези монаси да представят тази позиция? Тази идея просто умря в България. Постави се въпросът за отношенията спрямо РПЦ, СПЦ и Църквата на Елада да не се ядосат. Това предложение БПЦ да стане майка на МПЦ беше голям жест, а българската общественост го подцени", казва той. 

"Вярвайте ми, някои структури ще се съживят. Дълбоката държава в Македония ще се съживи, ако България наложи вето през декември. Това ще бъде моментът повторно всички да чуем речта на омразата. Докъде ще се докараме? До война ли ще се докараме", казва той.

"Трето, което според мен е най-практично. Да се види работата на комисията. До момента има съгласие за 5 личности и за учебниците за пети и шести клас. Това не е никак малко. Аз си спомням времето, когато за българските политици беше мечта да празнуваме заедно само светите Кирил и Методий. Беше сън за българската политика от учебниците по история да бъдат извадени всички враждебни текстове срещу България, сега това се случва. Ако се затвори вратата през декември, не знам как ще се развият нещата. Вероятно ще се прекратят всякакви разговори".

По думите му само с отворена врата през декември могат да се коригират тези събития, за които говорим.

"От сигурен източник знам, че има готовност въпросът за Гоце Делчев да се реши. Според текста, който българската страна на комисията е дала, Македония 12 пъти трябва да признае българския характер на Гоце Делчев. Македонските представители от комисията смятат, че това е меко казано унизително отношение. Какъв е проблемът да намерим една формула, че Гоце Делчев е български и македонски герой или общ герой, че е важен и за двете държави, и за двата народа. За едно такова решение има готовност от македонска страна. И на тази основа има готовност да се приемат биографични данни, за които до момента е говорено много малко в Македония. Кои са тези биографични данни: че Гоце Делчев е учил в българско екзархийско училище, че е учил в българската Военна академия в София, че е бил учител на Българската екзархия и серия други данни, за които много малко е говорено в Македония", каза той в интервю за БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България