Любчо Георгиевски не е гласувал в България, смятат в Македония

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, който има и българско гражданство, не е гласувал в Благоевград в неделя, както се очакваше. Това твърди македонският вестник “Вечер”  в понеделник, цитиран от БТА.

Изданието посочва, че до закриването на редакционната работа това не се случило, макар българските медии да съобщаваха, че Георгиевски със сигурност ще даде своя вот в България. “Вечер” пише, че българската агенция Дарик нюз още рано сутринта в неделя е съобщила, че бившият премиер и съпругата му Снежана се очаква да гласуват в Благоевград.

От партията на Георгиевски не са пожелали да коментират съобщенията. Оттам са заявили, че твърденията за гражданството му още не са доказани и са в сферата на спекулациите.

Според българските медии Любчо Георгиевски заедно със съпругата си получил българско гражданство през май тази година. Бившият македонски премиер получил паспорта си, подписан от вицепрезидента на България Ангел Марин, в хотел в Благоевград, твърди в. "Вечер".

Победителят в изборите в България ще заведе страната в Европейския съюз идната година, пише в понеделник белградският вестник "Данас" в статия, озаглавена "Ултранационалистическо предизвикателство за президента Първанов".

Вестникът се спира на апатията на избирателите, която е изпълнена с недоволство от острите икономически и социални реформи. Именно това осигури на балканската страна присъединяване към ЕС, пише в изданието.

Често сравняван с французина Жан-Мари льо Пен, Волен Сидеров се радва на все по-голяма популярност, сочи още “Данас”. Сидеров призова за ревизия на сегашните приватизационни договори и предоговаряне на условията за влизане на страната в ЕС, информира вестникът. Той цитира анализатора Юрий Асланов, който смята, че повечето българи не го виждат като бъдещ президент.

Българският президент Георги Първанов спечели с голяма преднина първия тур на изборите за държавен глава в неделя, съобщават днешните румънски вестници. На втория тур, насрочен за 29 октомври, Първанов ще се изправи срещу ултранационалиста Волен Сидеров, посочва "Зиарул де Яш".

Българските политолози смятат, че крайният успех на президента социалист на втория тур ще бъде осигурен чрез гласовете на умерената десница срещу екстремиста Сидеров, пише в. "Котидианул".

Сегашният президент Георги Първанов е фаворит на първия тур на изборите, както и за консолидирането на управлението на своите съюзници социалистите преди влизането на България в Европейския съюз, отбелязва "Зиуа". Бившият социалистически лидер на практика няма нито един сериозен опонент, главно заради липсата на единство сред политическите партии от дясното и центъра, коментира изданието.

Опонентът, който се нарежда най-близо до Първанов, е лидерът на националистическата партия “Атака” Волен Сидеров, който катализира недоволството на избирателите от провала на миналите правителства в борбата с престъпността и корупцията, отбелязва още "Зиуа".

Българите имаха възможност да упражнят артистичния си талант върху избирателните бюлетини, посочва "Гъндул". Централната избирателна комисия обяви, че ще разреши вписването на символи или изображения по бюлетините, като единственото условие за валидността на бюлетината е да бъде отбелязана само една графа.

"Българският избирател остана безразличен към изборите", пише турският вестник "Миллиет", като посочва ниската активност, която е около 40 %. Вестникът отбелязва, че повече от половината от общо 6 млн. 446 хиляди души, имащи право на глас, не са отишли да гласуват.

Изданието посочва, че според първите неофициални резултати, сегашният президент Георги Първанов е спечелил 64% от гласовете на първия тур от изборите, а на второ място се е класирал "расисткият и крайно националистки лидер" Волен Сидеров с 21%.

Вестник "Радикал" също поставя акцент върху ниската избирателна активност на първия тур от президентските избори в България. В материал под заглавие "Намиращият се на прага на ЕС български избирател е безразличен към изборите" вестникът пише, че България е гласувала, за да избере президента, който ще  въведе страната в ЕС през 2007 г.

"Заман" публикува статия под заглавие "Българските турци гласуваха срещу расизма". В нея се казва, че живеещите в Турция българи от турски произход са взели решение да гласуват за Първанов.

Досегашният държавен глава на България Георги Първанов ще се бори за втори мандат на втори тур с крайния националист Волен Сидеров, съобщават гръцките медии. На втория тур Първанов ще срещне крайния националист Волен Сидеров, четвъртата парламентарна сила с 400 хиляди гласоподаватели, изтъква в. “Елефтеротипия".

"Според политически анализатори Първанов като президент използва ограничените си правомощия и наложи вето върху закони, върху назначаването на правителството и се превърна в една от емблематичните фигури в страните от Черноморието", пише в. "Експрес".

Мнозина критикуват Първанов за това, че не е оказал натиск на правителството, за да се пребори с корупцията, организираната престъпност и да подобри жизнения стандарт на българите, се казва в статията на “Експрес”.

Споделяне

Още от Балкани