Любчо Георгиевски: Всички документи на ВМРО са написани на български

Любчо Георгиевски, сн. БГНЕС

Гоце Делчев е пишел писма на официален български език. По това време всеки е можел да пише на български език, а това се пази в тайна в Македония. Никъде не е написано, никъде не се обсъжда. Въпросът е защо е останало скрито, коментира бившият министър-председател на югозападната ни съседка Любчо Георгиевски по радио "Канал 77".

Според Георгиевски езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, но историята между България и Македония през XIX и XX век не е толкова черна, колкото е представяна, съобщи "Фокус".

"Какъв е проблемът да се каже, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е българският? Тогава всички са знаели как да пишат на български. Това е тайна в Македония, никъде не се пише или обсъжда. Тук е проблемът - възниква въпросът защо се крие това. Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Днес турците не крият това... Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално е използвала българския език", каза той.

"Отворете документ на ВМРО, всички те са написани на официален български език. Така че всички писма на Гоце Делчев са на официален български литературен език", добави Любчо Георгиевски.

Бившият премиер, който има и българско гражданство, предложи преди две седмици Скопие да направи серия отстъпки към България, за да се реши задънената улица в отношенията между двете държави. Неговата позиция обаче не бе възприета от македонските политици и получи широко неодобрение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България