Любимата на Лукарски подаде оставка от агенцията за българите в чужбина

Настоя да се яви на конкурс за поста, предаван на живо, за "да отпаднат всички съмнения за нейната компетентност"

Любимата на Лукарски подаде оставка от агенцията за българите в чужбина

Назначената преди броени дни за зам.-председател и временен шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Ива Йорданова подаде оставка на фона на съмненията, че скоростното ѝ израстване в държавната администрация се дължи на връзката ѝ с лидера на СДС Божидар Лукарски.

"Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот. Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора", заявява Йорданова в открито писмо до медиите, разпространено във вторник.

Тя беше председател на контролния съвет на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите". Преди два месеца постъпва като съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова, където е отговаряла за комуникацията в Държавната агенция за българите в чужбина.

"Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора", посочва Ива Йорданова.

Тя обаче има амбиции да се върне на поста: "И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет...И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат".

Но това не е всичко. "Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения", пише Ива Йорданова.

Нейната популярност през последните месеци се дължи на признанията за връзката ѝ с лидера на СДС Божидар Лукарски. Преди това Йорданова блесна в телевизионното състезание "Умна и красива" в Шоуто на Слави, където се представи образцово с танц на пилон.

Служебният премиер Георги Близнашки отхвърли категорично критиките към назначаването ѝ, като ги определи като "сексизъм".

Непрозрачно и неаргументирано назначение

По-рано във вторник обаче българи зад граница се обявиха срещу назначаването на Йорданова за временен шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Според тях назначението е било непрозрачно и неаргументирано.

Позицията е подписана от 46 души от Германия, Австрия, Дания, Канада, САЩ, Холандия, Великобритания, Испания, Италия, Швейцария, Австралия, Гърция и е изпратена до премиера Георги Близнашки, който само преди няколко дни определи критиките към назначението като "сексизъм".

"Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция, заявяват българите. В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова. Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло", посочват подписалите позицията.

Премиерът Георги Близнашки назначи Йорданова на мястото на уволнения Йордан Янев. Той бе отстранен след публикувани в Mediapool и вестник "Сега" резултати от проверка на прокуратурата, които създават тежки съмнения за корупция в институцията.

Служебният премиер мотивира избора на Йорданова с това, че е била ръководител на екипа, който успешно е развил платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи. Проектът стартира в навечерието на парламентарните избори, а от правителството се похвалиха, че кампанията е достигнала до 300 000 българи в чужбина.

Българи зад граница оспориха заслугите на Йорданова

Сега обаче българите зад граница оспорват това твърдение. Те припомнят, че в последните години няколкостотин души в чужбина водят усилена кампания за улесняване гласуването на българските граждани в чужбина и за още по-активно участие в изборите.

Непосредствено след обявяването на датата за предсрочните парламентарни избори са стартирали доброволен проект "Парламентарни избори в чужбина 2014" съвместно с различни организации на българите извън страната, както и многобройни сънародници от цял свят.

"Несъмнено в основата лежат доброволните и безвъзмездни усилилия на широк кръг български граждани в чужбина. Затова намираме за едностранна и некоректна представената информация в съобщението на Министерски съвет по повод назначението: "Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина."

Тази кампания започна само 10-на дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили. Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни, посочват авторите на позицията.

Те се обявяват за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в агенцията, която да разработи и приложи ефективни
политики за достигане до колкото може повече българи в чужбина и то не само по време на избори.

Според тях е необходима и конкретна програма за действие въз основа на анализите за подкрепа на интересите на българските граждани извън страната.

"Смятаме, че цел на агенцията би трябвало да е достигне не само еднократно до 300
000 от българите в чужбина, а и до останалите около 2 милиона български граждани извън страната, и да положи целенасочени и координирани усилия за осъществяване на реални политики за и съвместно с тях", се посочва в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България