Любимир Каримански: За актуализацията на бюджета ще са нужни 3 седмици

Корупционните схеми са най-големият бич за България, смята шефът на парламентарната комисия по бюджет

Любомир Каримански

Реалистичният срок за актуализация на бюджета е до три седмици. Това заяви Любомир Каримански, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутат от "Има такъв народ".

"Ако има избори 2 в 1, парламентът и президентът трябва да договорят това. ... Министърът на финансите беше ясен - това, което е предвидено в бюджета, е за избори 2 в 1, при необходимост изборите да са в три последователни дни, министърът трябва да даде разчет колко би струвало това", каза Любомир Каримански пред БНР.

Според него все още не е отпаднал вариантът за правителство с третия проучвателен мандат:

"В парламента има достатъчно депутати, освен ИТН, които могат да направя това", посочи Каримански.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия заяви, че работата на комисията ще бъде отговорна и експертна, независимо колко дълъг ще бъде животът на 46-ото Народно събрание:

"Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност. В бюджета в момента липсват информация и данни за разходи, които могат да бъдат заделени за справяне при евентуален бежанския натиск. Това трябва да го направи министърът на финансите. Той сам каза, че между първо и второ четене на бюджета трябва да се направят разчети и анализи за това какви средства са необходими при бежанска вълна към България", заяви Каримански.

Според него трябва да се предприемат действия осигурените ваксини срещу Covid-19 да бъдат използвани.

"А ние сме готови да похарчим пари за нови ваксини, които тепърва ще бъдат доставени в България. Какво ще правим тези ваксини. Наясно ли сме как ще се осигури ваксинационният процес, тъй като той ще повлияе и на икономиката. ... Всичко, което може да бъде направено в актуализацията на бюджета, за да има действаща икономика в следващите месеци, е във връзка с това какви мерки ще вземем като превенция", заяви Каримански.

Той коментира възможността за компенсации за бизнеса принова Covid вълна. Посочи, че няма как да се изливат средства там, където не могат да бъдат дадени осезателни резултати за ефекта в икономиката.

"Корупционните схеми са най-големият бич за България", каза още Любомир Каримански.

Според него с актуализацията на пенсиите е важно да не бъде взривен бюджетът за 2022-ра година, а да се направи така, че да има устойчиво нарастване и през следващите години.

Днес се очаква служебният министър на финансите Асен Василев да бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия за предлаганата от него актуализация на бюджета. Всряда депутатите от комисията се обединиха около тезата, че работата им не трябва да бъде "пришпорвана", затова гласуването по предложените законопроекти на първо четене ще бъде следващата седмица.

Депутатите от ресорната бюджетна комисия имат редица въпроси, свързани с предлаганите промени в приходната и разходната част на бюджета.

Опасенията им варират от "подписване на празен чек", през популистки решения заради потенциални нови избори до пропуски, които не биха позволили да се отговори на ключовите предизвикателства есента и зимата, като новата Covid вълна и мигрантската криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?