Любителска оферта за Варненската корабостроителница

Изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян съобщи във Варна, че държавата няма намерение да откупува оздравителния план на "Камел леард" - единственият засега кандидат купувач на Варненската корабостроителница.

Според Агенцията за приватизация кандидатите от шведската компания "Фисон инвест", заявила интерес към завода, не са сред предпочитаните бъдещи собственици. Мнението на Левон Хампарцумян е, че фирмата е малка, с недостатъчно добра репутация и липса на възможности. Той определи офертата на шведите повече като любителска, отколкото бизнес предложение.

Според изпълнителния директор на АП държавата ще запази свой дял в параходство "Български морски флот" след приватизацията. В момента работна група изготвя заданието за консултанта, като стратегията за раздържавяване ще се одобрява от новия парламент наесен.

В АП обмисляли варианта част от акциите на морската компания да се листват на международната борса, но проблемът бил във факта, че подобни търговски корабни дружества трудно излизали на международните пазари. На Лондонската борса се търгуват книжата на едва четири корабособственици.

Сред вариантите за раздържавяване е постепенното намаляване на държавното участие в параходството. Основният принцип ще е модернизация и преструктуриране на флота, при запазване на работните места, както и на приходите за републиканския и общинския бюджет.

Бъдещият собственик на параходството ще бъде стимулиран да поръчва строителство на морски съдове във Варненската корабостроителница. Това обаче, според Хампарцумян, няма да противоречи на нормалната пазарна логика, т.е. ще се спазва принципът на конкурентноспособност.

Споделяне

Още от Бизнес