Любо Ганев и Светла Оцетова разкрити като агенти на Държавна сигурност

Любо Ганев и Светла Оцетова. Сн. БГНЕС

Волейболистът Любо Ганев и олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова са били свързани с бившата Държавна сигурност, разкри Комисията по досиетата в свое решение от сряда относно проверка на 76 души, които са били в управата и надзора на Българския олимпийски комитет.

Като принадлежни към Държавна сигурност са обявени още имената на бившия председател на федерацията по борба Цено Ценов, на председателя на федерацията по бадминтон Пюзант Касабян и на бившия президент на волейболната федерация Валентин Заяков.

Волейболният национал и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев е бил агент с псевдонима Тони от март 1987 година. Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС. Ганев е член на Изпълнителното бюро на БОК от 9 май 2013 година.

Олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова е била агент Марияна към Трето управление на ДС от 1978 г. Оцетова е член на Изпълнителното бюро на БОК от март 1995 до януари 1998 г. и от ноември 2000 до ноември 2005 г., член на УС на БОК от януари 1998 до ноември 2000 г. и зам.-председател и член на Изпълнителното бюро от ноември 2005 до септември 2009 година.

Останалите ръководители на БОК, свързани с комунистическите служби са Божидар Япраков, Георги Марков, Никола Проданов, Пенчо Гешев, Пламен Дочевски и Пламен Кръстев.

Споделяне

Още от България