Мъченик на медийната свобода:

Любомир Павлов бил атакуван със запис менте, защото се бори за свобода на словото

Любомир Павлов бил атакуван със запис менте, защото се бори за свобода на словото

Собственикът на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, чийто скандален разговор за това как използва медиите си, за да остане недосегаем от правосъдието, бе публикуван от в. "Преса", твърди, че това е атака срещу него заради стремежа му към медийна свобода и опита му да направи проблемите у нас достояние на Брюксел. Публикуваният в петък запис е от разговор с неизвестно лице и в. "Преса" не съобщава по какъв начин се е снабдил с него.

Разговорът е във връзка с разследванията срещу Павлов и съдружника му Огнян Донев (собственик на "Софарма" и председател на КРИБ) за документна измама и кражба на фирма, по сигнал от Христо Грозев, също съдружник в пресгрупата.

Павлов твърди, че знае, че ще му бъде повдигнато обвинение, но бил спокоен за изхода от делото, защото смятал, че нито един прокурор нямало да се осмели да го "закачи".

Който приема поръчки срещу нас, това ще му коства главата, казва медийният магнат в записания разговор, чиято автентичност не е потвърдена.

Павлов изразява увереност, че рано или късно разследването ще бъде прекратено и заплашва, че, ако все пак това не стане, ще публикува статия, озаглавена "Символ на корупцията в България", а директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов "вече никога няма да стане главен прокурор".

Като пример за своите възможности Павлов се хвали, че е "отрязал главата" на Иван Костов и Георги Първанов.

Той се хвали и с връзките си с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, от когото очаква помощ, тъй като от него зависело "кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде". Павлов очаква помощ и от главния прокурор Борис Велчев.

В събота сайтът "Бивол" съобщи, че от прослушването на записите, които са качени и в интернет, на едно място в репликите на Любомир Павлов се чува - "както ми каза премиерът", фраза, която липсва в свалената стенограма във вестник "Преса". 
 

В неделя "Труд" съобщи в онлайн изданието си, че Павлов е дал интервю за радио К2, в което обяснява, че преди една седмица при него е отишъл един човек, за да го увещава да не участва в конференцията за свободата на словото, която се проведе в Брюксел. Освен това неназованият човек го увещавал да не подава жалба до ЕК за държавна помощ към Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, който чрез депутата от ДПС Делян Пеевски контролира Нова Българска медийна група и конкурентния издателски съюз.

Този човек го е предупредил да си "седи кротко", защото в противен случай групировката на Пеевски щяла да предприеме атака.

Любомир Павлов уточни, че информация кое е това лице, може да даде единствено на главния прокурор Борис Велчев, на заместника му Бойко Найденов и на министъра на вътрешните работи Цветанов. Любомир Павлов каза, че той и адвокатът му са имали само една среща с главния прокурор и заместниците му по повод дело за това дали подписите на Христо Грозев са истински.

На въпрос на водещата дали не е забелязал, че този разговор се записва и дали това е СРС, Любомир Павлов отговори: "Това, което по телефона ми говорят, е като компютри и компоти, това е пълна фалшификация. Извадени са парчета от мои разговори". Той предполага, че е записан неговият глас и след това са правени монтажи.

"Аз бях казвал, че един от хората, които са виновни за проблемите в медиите е Иван Костов, който назначи Филчев", заяви Павлов.

"Метафорично казано, ние ще отрежем главата на всеки един, който се бори срещу свободата на медиите и ограничава свободата на словото в България", пояснява Павлов, който в записания и публикуван от "Преса" разговор се хвали как е "отрязал главата на Иван Костов".

"Дневник" са потърсили Павлов с допълнителни въпроси, които да изяснят има ли нещо автентично в разговора. "Казал съм всичко по случая, не знам защо трябва да се занимава някой с действията на една маргинална медия. Записът е фалшив и манипулиран", повтори издателят. Според него в разпространените записи има 2-3 изречения, които е казвал и върху тях са насложени останалите реплики.

Павлов не цитира точно, а обясни, че това за което е говорил е по темата, че ако "има хора в следствието и прокуратурата, които са корумпирани - ще ги извадим в нашите вестници". Той отказа подробности, но съобщи, че в понеделник ще депозира до отговорните институции, до вътрешния министър Цветан Цветанов и до главния прокурор Борис Велчев  своите данни за записите, че са фалшиви.

"Докато злоупотребите с пари, закони, власт и незаконосъобразното поведение на съдии, прокурори и дознатели затискат като груб ботуш вратата на българите към демокрацията в Европа, мониторингът върху България за правосъдие и вътрешен ред не бива да бъде махан", завява Любомир Павлов.

Според него най-слабото и гнило място в съдебната система си остава прокуратурата още от Филчево време.

"Борис Велчев направи много стъпки в положителна посока, но неговото наследство беше много тежко", допълва той.

Пред "Дневник", чийто издател "Икономедия" е член на оглавявания от Павлов Съюз на издателите в България, той отново обвързва публикациите в "Преса" със срещата за проблемите на медиите в България в европарламента, която се състоя в сряда. "Видяха какво ще направим в Брюксел и това много ги е стреснало. Уплашиха се - те искат пълен контрол върху медиите", коментира Павлов.

Пред К2 той завява, че ще се включи в конференцията за свободата на словото, която радиота започна да организира. На нея ще присъстват президентът Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов ще бъде основен докладчик, ще се включат и американският посланик и посланици на страни от ЕС.

"Аз ще занимая с това и ръководството на Европейската асоциация на издателите, за да могат да се включат и те", каза Павлов.

Другата седмица се очаква да стане ясно и дали прокуратурата ще повдигне обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев.

На срещата в Брюксел се чуха сериозни притеснения за българските медии, изразени от чужди представители. Еврокомисарят по цифровите технологии Нели Круз определи ситуацията като "тревожна" и каза, че става неин личен приоритет. Директорът на "Репортери без граници" Оливие Базил говори критично за финансирането на медите, от Асоциацията на европейските издатели на вестници съобщиха, че ще дойдат на посещение да се запознаят лично със случващото се. На следващия ден те излязоха с изявление че "като член на ЕС, ние изцяло очакваме от правителството на България да се вслуша в тревогите, изразени от местни медии, и да предприеме бързи и решителни мерки, нужни за гарантиране на това независимите медии да изпълняват важната си роля в демократичното общество". 

На изслушването в Брюксел на 6 юни бе дадена присъда за българските медии, за свободата на словото в България, коментира в неделя и евродепутатът Слави Бинев, лидер на новата формация ГОРД, който бе сред организаторите на срещата. Изслушването бе проведено в Европейския парламент в Брюксел по инициатива на
Групата на либералите (ALDE).

По думите на Слави Бинев тази присъда е била "препотвърдена от всички тези авторитети в европейските институции плюс много неправителствени организации - "Репортери без граници", "Фрийдъм хаус".

Процедури в европейските институции за подлагане на страна на медиен мониторинг няма, защото това го правят неправителствените организации, но има много голяма вероятност България да бъде първата страна, която да бъде подложена на такъв медиен мониторинг, смята той. Бинев отбеляза, че в момента Европейският парламент прави такава комисия, в която той е поканен да участва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?