@twitter

Любомир Павлов оглави разпадащия се Съюз на издателите

"Стандарт", "Новинар", "Тема", "Банкер" и "Земя" обявиха, че напускат

Снимка: БГНЕС

Съсобственикът на "Медийна група България холдинг" Любомир Павлов е новият председател на разпадащия се Съюз на издателите в България (СИБ). Той беше избран в сряда от Общото събрание на СИБ, което премина в бурни скандали и закани от няколко издатели, че напускат организацията.

Кандидатурата на Павлов е била издигната от неговия съдружник Огнян Донев. Това е била и единствената номинация, след като издателят на списание "Тема" Валери Запрянов и издателят на вестник "Капитал" Теодор Захов си направиха отвод. Членството си от Съюза на издателите са оттеглили вестниците "Стандарт", "Земя", "Новинар" ,"Банкер", сп. "Тема" и досегашният председател Тошо Тошев.

Оставяме отворена вратата към всички, които днес реагираха емоционално, коментира пред журналисти след края на събранието Любомир Павлов. Той посочи, че е бил избран с 11 гласа "за" от общо 16 участващи в гласуването.

Валери Запрянов е предупредил, че Павлов може да злоупотреби с новата си публична длъжност, тъй като в качеството си на разследван може да поиска подкрепа от международни организации, под претекст, че проверките срещу него са посегателство срещу свободата на словото.

Основните цели на Съюза на издателите в България

  • да защитава независимостта на българските печатни медии;

  • да защитава и издига престижа на периодичните печатни издания пред обществеността и представлява общите им интереси пред държавните и общински органи, стопанските и други субекти в страната;

  • да спомага за повишаване на качеството на българската преса;

  • да спомага за изграждане на отношения на лоялна конкуренция между членовете си;

  • да спомага за решаване на стопански въпроси от общ интерес за издателите на вестници;

  • да поддържа взаимното доверие между членовете си;

  • да подпомага обучението на бъдещите кадри в издателствата

Павлов всъщност не се води разследван, тъй като делото за прехвърлянето на контрола над "Общинска банка" на Христо Ковачки, по което той бе задържан за кратко, бе прекратено още през 2007 г. Последният сигнал срещу него за пране на пари, подаден от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев пък все още е само на ниво проверка в прокуратурата и няма повдигнати обвинения.

Духът и тонът, в който е преминало събранието на СИБ, станаха публично достояние благодарение на съобщенията, които върнатият наскоро от съда в ръководството на "Медийна група България холдинг" Христо Грозев пускаше в реално време в социалната мрежа "Туитър".

"На събрание на съюза на издателите съм. Ще тиутвам, докато не ме изгонят", започва серията от съобщения на Грозев около 12.00 часа, след което става ясно, че журналистите са помолени да напуснат, въпреки няколко предложения заседанието да бъде открито.

Следва предложение от Любомир Павлов държавата да поеме разпространението на вестниците, което провокира яростни обвинения от издателя на "Тема" Валери Запрянов към Павлов и издателя на "Капитал" Теодор Захов, че са провалили провеждането на годишните награди за пишещи журналисти "Черноризец Храбър", като не са допуснали подчинените си до конкурса.

Запрянов е подкрепен от издателя на "Стандарт" Тодор Батков, който заявява, че "да забраниш на журналистите си да участват е недостойно" и обявява, че напуска СИБ, цитиран от Грозев.

"Има недопустима вертикална интеграция във вестникарския бизнес. Двете разпространителски групи притежават 60-70%. Двете групи субсидират изданията си заради война, за сметка на всички останали. За 2012 г. се очаква пресата да получи по-малко от радиата", продължава Батков, отново туитнат от Грозев.

В случая очевидно се визира контролът върху разпространението на печатните медии, който се държи от "Нова българска медийна група" на депутата Делян Пеевски (ДПС). Неговите издания не са част от СИБ.

Провокиран от нападките на "Черноризец Храбър", Любомир Павлов се извинява за бойкота с уточнението, че "явно е било грешка". Батков обаче продължава да го критикува, вече заради "грубо нарушение на човешките права и етичния кодекс", визирайки публикациите в таблоида "България днес", издаван от Павлов и Донев.

Съиздателят на вестника Недялко Недялков се включва в разговора със забележката, че не е член на съюза, което предизвиква Павлов да му каже да не се обажда. Бившият главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, който в момента подготвя стартирането на нов вестник и преди месец регистрира нова издателска група с "Тема" на Валери Запрянов, също обявява, че възнамерява да напусне СИБ.

Грозев цитира и мнението на главния редактор на "Капитал", че според него "личното решение е едно, а корпоративен бойкот е друго: а-ла 1980/1984", визирайки неучастието на журналисти от неговото издание и от в. "Сега" в конкурса.

"За първи път ме е срам, че съм журналист. Не искам да плувам по река, която става все по-жълта и пълна с трупове. Не можеш да издаваш авторитетни медии, а с другата ръка жълт вестник, който да ти изпълнява мръсните поръчки", избухва Запрянов и заключва: "Предпочитам да остана журналист, вместо да стана кучето на Павлов!"

Следва кратка почивка, в която, по думите на Грозев, Любомир Павлов дава телевизионно интервю, в което приветства евентуална прокурорската проверка в "Общинска банка" и обвинява за злоупотребите в нея бившия премиер Иван Костов.

След почивката Грозев и Павлов влизат в спор дали вторият има правомощия сам да представлява "Медийна група България холдинг", след последното решение на съда. Павлов твърди, че има такова право по силата на старо пълномощно.

По-късно Огнян Донев коментира по адрес на Грозев и съдебните спорове около участието му в пресгрупата: "До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва, нека да обжалва...". Не е ясно откъде Донев има предварителна информация за решението на съда във връзка с обжалването на предходно съдебно решение за запор на активи на пресгрупата и връщане на Грозев в управлението ѝ.

Около 14.40 часа Христо Грозев спря да туитва хронологията на събитията със съобщението: "Съжалявам, че ви разочаровам, но нямам право повече да ъпдейтвам статуса си по същество."

След трийсетина минути последваха и уточненията: "Беше смешно и страшно. Гочева (Венелина) обяви, че от редакцията са ѝ казали, че предавам на живо. Обясних, че ъпдейтвам "Туитър" - вся смут!" и "Заклевам се, най-яростен бе Недялко Недялков, който заяви, че нямам право да шпионирам. Нямал съм морал."

"В България често крадецът казва дръжте крадеца. Много хора се притесняват, че в мое лице ще има човек, който ще защитава свободата на словото и демокрацията", заяви Любомир Павлов пред журналисти след края на събранието, което беляза разцеплението на съюза.

В отговор на въпрос той посочи, че общо с правосъдието има всеки българин, но е важно да има справедливост. Ние не пренасяме в медиите спорът, който е в съда, отбеляза Павлов. По думите му СИБ не бива да влиза нито в корпоративни, нито в политически спорове, а да дава право на всеки да изрази това, което мисли и вярва.

Издателят на "Стандарт" Тодор Батков коментира, че се оттегля от организацията, тъй като според него съюзът ще се използва за корпоративно влияние и лични интереси.

Валери Запрянов от сп. "Тема", който също се оттегли, заяви,че днешният избор за председател е знак за появата на фирмен съюз. По думите му е била направена огромна кампания с позвънявания за кого да се гласува. Според него Павлов е искал да стане председател "на живот и смърт". Този акт той обясни с думите: "Ако вас ви разследват и се стигне до съдебни дела, но сте председател на съюза, може да се стигне до отзвук в Европа, че това е удар по свободата на словото в България."

Огнян Донев, съсобственикът на "Медийна група България холдинг", която издава "Труд", "24 часа", "168 часа" и пр., не направи никакви коментари, тъй като си е тръгнал веднага след гласуването и пояснил, че отива в Сърбия да "реже лентички", тъй като открива поредния си магазин "Бриколаж".

Съюзът на издателите е създаден през 2000г . от издателите на вестниците "Труд", "24 часа", "Демокрация", "Стандарт", "Дума", "Земя", "Сега", "Новинар" и "Пари". През 2010 г. в СИБ членуват 23 издателства, които издават общо над 95 печатни издания. Досега председател на СИБ бе Тошо Тошев, а негови заместници - Венелина Гочева, Валери Запрянов, Светлана Шаренкова и Тодор Батков.

До момента в управителния му съвет освен петимата влизат Любомир Павлов, издателите на "Капитал", "Сега", "Новинар", "Марица" и "Струма" – Теодор Захов, Сашо Дончев, Любен Дилов и Степан Ерамян, както и шефът на "Санома блясък България", издаващ редица луксозни списания - Димитър Друмев.

Споделяне

Още по темата

Още от България