Любомир Павлов с нови обвинения за пране на пари от Общинска банка

Издателят на "Труд" и "24 часа" съди медии и журналисти

Любомир Павлов

На издателя на вестниците “Труд” и “24 часа” Любомир Павлов са повдигнати нови обвинения, този път за укриване на данъци и пране на пари от Общинска банка. Мярката му за неотклонение е гаранция от 100 000 лева, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов в петък.

Съсобственикът на "Медийна група България" се яви лично в Националната следствена служба днес сутринта с двама защитници – депутатът Явор Нотев от “Атака” и адвокат Дария Пенкова. Тримата останаха около час и половина в сградата на следствието.

"Изпълни се една формалност, за която беше извикан г-н Павлов, запознахме се с виждането на обвинението. Лично за нас предстои работа, нека да разгледаме формулираното обвинение и да го съпоставим с фактите, които намираме, че ще дадат обяснение на ситуацията", коментира на излизане адвокат Нотев.

“На база на серия лъжи и клевети се възбужда дело, което отдавна е прекратено и аз съм осъдил държавата и се казва, че на база на това и на база на един сейф на моята съпруга Диляна Грозданова, където тя държи нейни пари, аз съм придобил имоти във Франция”, заяви Любомир Павлов на извънредна пресконференция следобед, на която говори около 30 минути.

Той обясни, че е решил да говори, за да защити честта си, тази на семейството му, на бизнес партньорите му и на медиите, които представлява.

Обвиненията на прокуратурата

На Любомир Павлов са повдигнати три обвинения днес. Две от тях са свързани с пране на пари, които е източил от Общинска банка. С част от средствата е купил имоти във Франция, а останалите - близо 300 000 евро са открити в банков сейф на името на съпругата му, обясни говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Третото обвинение срещу Павлов е за укрити данъци.

"Аз, физическото лице Любомир Павлов нямам имоти във Франция. Имотите са собственост на дружества, някои от които са семейни. Всички те са закупени със заеми, взети и от чужда, и от българска банка. Всичко е финансирано и са обезпечени с първа ипотека", обясни Павлов.

От документите, показани в разследването на ТВ7, също става ясно, че имотите на Павлов на френската Ривиера са купени с банкови заеми, теглени от фирми.

"Имам ревизионен доклад, който показва, че за всичките тези години аз не дължа никакви данъци. Аз винаги съм си плащал данъците. Твърдят се неща, които нямат нищо общо с реалността и фактологията", каза още Павлов.

За да подкрепи думите си той показа пред журналистите на пресконференцията ревизионен доклад, според който ставало ясно, че за последните 5 години е изряден данъкоплатец и приходите на семейството му надвишават многократно направените разходи.

Той допълни, че ще обжалва наложената му мярка гаранция от 100 000 лева.

Медийна война

В България върви истинска медийна война, но не със средствата на пазара и почтената конкуренция, заяви Любомир Павлов. Според него абсурдните обвинения, които му бяха повдигнати днес, са част от изстрелите в тази война.

Павлов на два пъти посочи депутата от ДПС Делян Пеевски като човек, който се интересува от медийния му бизнес - първия път при сделката за ТВ 7, когато той е бил консултант, и втори път при преговори за купуване на вестниците “Труд" и “24 часа".

На отговор на въпрос дали ще предприеме мерки за тиражираните в последните месеци твърдения срещу него, издателят заяви, че ще търси съдебна отговорност от две лица в ТВ 7 - водещия Николай Бареков и репортера Диляна Гайтанджиева.

Павлов заяви, че настоява и за разследване на манипулирания незаконен според него запис, публикуван във вестник "Преса".

Павлов каза, че ще съди още вестник “Телеграф" и ТВ7 за невярното твърдение, че във Франция го разследват за имотни сделки.

Прекратеното дело “Общинска банка”

На 19 юли Столичният общински съвет единодушно поиска прокуратурата да възобнови делото срещу Любомир Павлов и Васил Пиралков за Общинска банка.

Поводът е разкрити нови доказателства и документи за противозаконно завладяване контрола върху управлението на банката от фирми, свързани с Любомир Павлов. Документите на общината пристигнаха в прокуратурата на 24 юли.

По случая Общинска банка Павлов и Пиралков бяха обвинени за длъжностно престъпление в края на 2005 г., при тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Няколко години по-късно делото беше прекратено с мотив липса на данни за извършено престъпление, съобщиха тогава от СГП.

Адвокатите на Павлов нарекоха “несъстоятелни” обвиненията, че имотите на Павлов във Франция са придобити със средства от извършеното престъпление по служба по случая Общинска банка. По това обвинение прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият шеф на Надзорния съвет на Общинска банка, е реализирал престъпни доходи, а цялото обвинение тогава е било единствено за нарушение на устава на трезора, твърдят сега юристите на Павлов.

Това обвинение самата прокуратура прекрати в края на 2005 г. През 2011 г. държавата дори бе осъдена да заплати на Павлов обезщетение за нанесените му вреди от незаконното наказателно производство, проведено срещу него, твърдят юристите на Павлов. Според публикации в пресата Павлов осъди държавата за задържането му по това дело.

От месец вървят обвинения срещу Павлов и съдружника му Донев

Преди около месец Павлов и съдружникът му в "Медийна група България" Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари. След това на Павлов бяха повдигнати още две обвинения - за измама и за документ с невярно съдържание.

На 20 юли Огнян Донев, който е собственик на “Софарма” и председател на най-голямата работодателска организация – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), беше обвинен и за укриване на данъци в особено големи размери. Беше му наложена и мярка от 500 000 лева гаранция. В понеделник същото обвинение получи и финансовият директор на компанията Борис Борисов.

Проблемите на Павлов и Донев тръгнаха след сделката с купуването на вестниците “Труд” и “24 часа”. В края на 2010 г. германската група "Вестдойче алгемайне цайтунг" продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори.

В началото на 2011 г. единият от съдружниците - Христо Грозев - обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността и са придобили контролния пакет акции. Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата.

Христо Грозев и Карл Хабсбург подадоха сигнал до прокуратурата срещу Павлов и Донев за извършена според тях кражба на дялове. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност. Самият Грозев заяви след това, че Любомир Павлов му предлагал да спрат да се "цакат" и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?