Любомир Павлов се оттегля почти изцяло и от "Софарма"

Любомир Павлов

Бизнесменът и все още формален съсобственик в "Медийна група България холдинг", издаваща вестниците "Труд" и "24 часа", Любомир Павлов се е освободил от почти целия си миноритарен пакет акции в "Софарма" АД. Във фармацевтичната компания най-голям собственик и председател на Съвета на директорите е Огнян Донев, който също все още се води съсобственик в издателя на вестниците.

"Финансова консултантска компания" на Павлов е продала своите 9% или 11 885 951 акции във фармацевтичното дружество на "Ромфарм Компани“ ООД, чиито дял в капитала на "Софарма” АД достигна до 13.53%. Сделката се оценява на 36 млн. лева, предаде "Дарик".

Консултантската компания на Павлов запазва 800 000 акции в "Софарма" АД, което се равнява на около 0.0355% от капитала на дружеството.

Датата на регистрация на сделката в Централния депозитар е 05.09.2013 година.

Фармацевтичната компания "Ромфарм" е слабо позната на българския пазар, тъй като основната ѝ дейност е свързана с производство на капки и медикаменти в Румъния, предназначени основно за руския пазар, пише "Капитал".

Българското дружество "Ромфарм компани" е регистрирано през 2009 г. като търговец на едро с лекарства. Собственици на "Ромфарм компани" са Венелин Георгиев и Тенчо Шиков.

Шиков е син на председателя на партия "Социалдемократи" Лъчезар Шиков.

Павлов, който прекарва по-голямата част от времето си във Франция, е коментирал, че изтегля инвестициите си от България, за да съсредоточи бизнеса си във Франция, където "икономическата обстановка е по-добра и възвращаемостта е по-бърза".

С покупката "Ромфарм" се превръща в един от трите най-големи акционери в "Софарма". "Донев инвестмънтс холдинг" притежава 26%, а "Телекомплект инвест" - около 21% от регистрирания капитал. Други големи акционери са пенсионните фондове на "Доверие", "Алианц" и Ай Ен Джи.

Все още остава формално недовършена сделката за вестниците "Труд" и "24 часа", печатницата и сградата на Полиграфическия комбинат, които са в активите на "Медийна група България холдинг". Сделката може да бъде приключена, когато прокуратурата вдигне запора върху дела на Любомир Павлов в медийната група. Срещу него се води разследване за документни измами.

Павлов има забрана да излиза извън пределите на ЕС, защото заради делото срещу него му е отнет задграничният паспорт. Той пътува до Франция с изрично разрешение на прокуратурата.

Купувач на "Медийна група България холдинг" е компанията "Про нюз" с основен акционер Венелина Гочева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес