Любовта на французите към Сеголен Роаял охладнява

Любовта на французите към Сеголен Роаял охладнява

Любовните чувства на Франция към кандидата за президент на социалистическата партия Сеголен Роаял поохладняха от началото на годината. Тя трябва да отреагира бързо, ако иска да си върне подкрепата на избирателите, които в момента флиртуват с нейния опонент Никола Саркози, пише в петък в свой коментар Ройтерс.

След серията от гафове и вътрешнополитически спорове от началото на 2007 г., за Роаял нищо не върви по план. Това от своя страна позволи на кандидата на десницата Саркози да спечели преднина.

Магията започна да се изпарява. През следващите дни ще стане ясно дали Роаял ще успее да я възроди.

Може би тя ще успее, но това все още не е сигурно, коментира политическият анализатор Жерар Грюнберг.

Социологическите проучвания сочат, че по време на очаквания балотаж между Саркози и Роаял на президентските избори тази година, 54% от избирателите ще изберат кандидата на десницата. Изследванията показват, че претендентката на социалистите губи подкрепа сред ключови гласоподаватели като представителите на средната класа.

Според социолозите Роаял има шанс да се върне в надпреварата, но в момента ситуацията за нея изобщо не е розова.

Осъзнавайки проблема, от предизборния щаб на лявата кандидатка заявиха, че тя ще предложи модерна кампания, която в крайна сметка ще се окаже печеливша.

Роаял организира около 5 000 открити дебата, по време на които обикновените хора имаха възможност да определят какво да влезе в предизборната ѝ програмата. Тя ще обяви публично основните точки в своята платформа следващата неделя.

Спадът в популярността на Роаял се дължи главно на няколко грешки, които тя направи в публичните си изяви, посочва Ройтерс.

Визитите ѝ в Близкия изток и Китай я представиха като добър дипломат на международната сцена, но участията в няколко интервюта породиха съмнения дали е готова за президентския пост – тя не знаеше колко ядрени подводници има Франция.

В момента Роаял отказва всички медийни изяви с мотива, че трябва да се подготви по-добре, защото не може да си позволи повече гафове.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?