Людмил Стойков отрече пред съда да има нещо общо с аферата "САПАРД"

Людмил Стойков отрече пред съда да има нещо общо с аферата "САПАРД"
Бизнесменът Людмил Стойков отново отрече връзка със злоупотреби по програма САПАРД, давайки свидетелски показания в четвъртък по делото срещу съдружника си Марио Николов.

Пред състав на Софийския градски съд в Стойков заяви, че не знае нищо за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД и разбрал за това едва след като бил арестуван с още няколко човека преди две години и половина.

Показанията на бизнесмена, който е сред най-известните спонсори на президента Първанов, продължиха 3-4 минути. Той каза, че вече няма общ бизнес с Марио Николов. Двамата са били съсобственици в "Еврофриго", но няма документ с подпис на Стойков, че е вземал средства по САПАРД.

В момента той вече не е акционер в "Еврофриго", която бе уличена от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) в международна афера по източването на 7.5 млн. евро от САПАРД чрез закупуване на стари преработвателни машини, фактурирани като нови.

Освен срещу Марио Николов, обвинение е повдигнато срещу съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.

Делото, което се следи с повишено внимание и от Брюксел, и от Висшия съдебен съвет, стартира през есента на 2008 г. Аферата "САПАРД" гръмна през есента на 2006 г. по сигнал на от ОЛАФ. Тогава в ареста освен подсъдимите попадна и Людмил Стойков, впоследствие определен от ОЛАФ като част от престъпна мрежа с Марио Николов, ползваща се с "политически чадър". Прокуратурата обаче не успя да докаже връзка на Стойков със злоупотребите по САПАРД, но започна отделно разследване срещу него за пране на пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България