Людмила Путина участва в кръщаването на руския център в Софийския университет

Людмила Путина участва в кръщаването на руския център в Софийския университет

Съпругите на руския и на българския президент Людмила Путина и Зорка Първанова посетиха в понеделник Софийския университет "Св. Климент  Охридски", където взеха участие в церемонията по кръщаването на Тестовия център по руски език към Факултета по славянски филологии на името на изтъкнатия лингвист и литературовед акад. Виктор В. Виноградов.

Съпругата на руския президент е на посещение в България за откриването на XI конгрес на Международната асоциация на  преподавателите по руски език и литература във Варна.

Русия и България са близки народи и винаги ни е свързвало приятелство, каза в приветствието си Людмила Путина. Тя изрази надежда центърът да приноса си за укрепването на приятелството между българския и руския народ, както и за развитието на отношенията между двете страни.

В последните години имах възможност да се срещам с русисти от различни страни и навсякъде сред тях срещах откритите лица на хора, които искрено обичат Русия като своя страна и това винаги ме вълнува, каза Людмила  Путина.

Зорка Първанова изрази увереност в голямата значимост на Центъра по руски език за модерното развитие на българската образователна система и на Софийския университет. Тя изтъкна значението на руския език в световната култура, както и духовните връзки между България и Русия, датиращи от векове.

В средното и висшето образование в България интересът към руския език нараства устойчиво, изтъкна г-жа Първанова. Тя посочи, че в средното образование руският език е на второ място след английския в конкуренция на 19 езика в чуждоезиковата учебна програма.

Много български студенти, които учат в университети в Европа и в Америка, имат достъп до по-престижни специалности и имат по-широки възможности, благодарение на това, че владеят руски език, отбеляза още г-жа Първанова.

Деканът на Факултета по славянски филологии проф. Валери Стефанов посочи, че Центърът по руски език показва усилията за изграждане на мостове между културите, езиците и народите.  

На церемонията бяха посланикът на Русия у нас Анатолий Потапов, ректорът на СУ проф. Боян Биолчев, координаторът на центъра гл.ас. Анна Липовска,   председателят на Форум "България - Русия" Светлана Шаренкова, преподаватели, студенти.

Тестовият център по руски език беше открит официално преди три години - на 24 май 2004 г. от президента Георги Първанов и тогавашния посланик на Русия Владимир Титов. Създаването на центъра става възможно благодарение на договор с Московския държавен университет, според който в центъра ще бъде прилагана руската държавна система за многостепенно тестиране нивото на владеене на руски език.

В центъра всички желаещи могат да получат международно признат оригинален сертификат за владеене на руски език. От тази възможност в скоро време ще могат да се възползват и хора от съседните на България страни.

Освен с провеждане на тестове, центърът ще разшири дейността си с организиране на продължаващо и дистанционно обучение по руски език, както и с популяризиране на руския език и култура чрез периодично издание с електронна версия.

Споделяне

Още от България