Люксембург отложи конференцията за Европейската конституция

Люксембург отложи планираната за февруари конференция за конституцията на ЕС, за да се създадат “усещания”, че се работи срещу германското председателство на ЕС, съобщи електронното издание EUobserver. В същото време, планираната за края на тази седмица среща на клуба “приятели на конституцията” в Мадрид, се радва на доста противоречиви чувства.

Испания и Люксембург са двете единствени страни, които одобриха новия европейски договор чрез референдуми. С действията си една от малките, но влиятелни членки на ЕС цели да не се намесва в опита на Германия да съживи дебата за Евроконституцията.

По думите на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, срещата е била отменена заради съпротивата на Франция и Холандия. Те се опасяват, че ще бъдат принудени да изразят своята ясна позиция по отношение на документа.

“Ние не искаме да вкарваме Франция, Холандия и някои други членки на съюза в трудна ситуация. Люксембург и Испания не искат да принуждават никой да участва в подобни срещи”, добави той. Ситуацията с позицията на Париж и Хага е допълнително усложнена от предстоящите през май президентски избори във Франция и очакваното формиране на ново правителство в Холандия до края на март.

Междувременно Аселборн заяви, че след срещата в Мадрид, в която ще вземат 18 външни министри от страните ратифицирали Европейската конституция, няма да бъде излъчвана официална декларация.

“В Мадрид ние няма да преговаряме. Тези, които ще са там няма да има официален мандат за това”, каза той, но уточни, че срещата най-вероятно ще произведе “някакъв вид документ”.

Споделяне

Още от Европа