Люксембург, Словакия и Малта отзоваха посланиците си в Москва за консултации

Белгия и Черна гора се присъединиха към гонещите руски дипломати страни

Министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак

Още три държави от Европейския съюз последваха българския пример и реагираха на случая "Скрипал" като отзоваха посланиците си за Москва за консултации. По-конкретното вглеждане в аргументите им обаче, показва и някои различни от българските нюанси в техните позиции.

 

Люксембург

 

Най-напред Люксембург съобщи в сряда, че е извикал за консултации посланика си в Русия след атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Франс прес.

Правителството на Люксембург "е съгласно с анализа на правителството на Обединеното кралство, според който е твърде вероятно Руската федерация да носи отговорност за този акт", обясни люксембургският кабинет в комюнике.

 

Словакия

 

Посланикът на Словакия в Москва е повикан в родината си за консултации във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал в Англия, съобщи външният министър на страната Мирослав Лайчак, цитиран от словашки медии. След заседание на правителството Лайчак каза, че това е важен дипломатически акт, който няма прецедент от 25 години в новата история на Словакия. Той не изключи възможността от страната да бъдат изгонени руски дипломати.

Братиславският вестник "Сме" посочи, че Словакия е единствената страна от Вишеградската четворка, която не е експулсирала руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

 

Председателят на парламента Андрей Данко и лидерът на управляващата партия "Смер" Роберт Фицо, който е бивш премиер, заявяват, че извикването на руския посланик е достатъчна мярка, но президентът Андрей Киска не е съгласен.

 

Вчера държавният глава покани за разговор държавния министър в министерството на външните работи Лукаш Паризка. След срещата Паризка каза, че Словакия може да изгони руски дипломати, ако британското разследване покаже доказателства срещу Русия, съобщи печатното издание.

Днес Лайчак подчерта, че решението за експулсирането на чужди дипломати не се взема на дипломатическо, а на политическо равнище. Той отхвърли критиките и заяви, че словашката държава се е изявила в случая като "лоялен партньор" и че тя "може да предприеме по-нататъшни стъпки".

 

Малта


Малта повика за консултации своя посланик в Москва във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал в Англия, съобщи външното министерство на островната държава, цитирано от Ройтерс.

"Правителството на Малта заклеймява атаката в Солсбъри по възможно най-категоричния начин и се съгласява с оценката на правителството на Обединеното кралство, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна", се казва в съобщението на ведомството.

По-рано тази седмица Малта обяви, че няма да се присъедини към 19-те страни членки на ЕС, които гонят руски дипломати заради отравянето на Скрипал и дъщеря му в Солсбъри с нервнопаралитично вещество, произведено в СССР. Властите във Валета обясниха, че ако изгонят руски дипломати, това ще означава "ефективно прекратяване на дипломатическите отношения" предвид малкия размер на малтийската мисия в Русия.

 

Белгия и Черна гора се присъедини към гонещите руски дипломати

 

Късно снощи белгийското правителство реши да прогони един руски дипломат заради случая с отравянето във Великобритания на разузнавача Сергей Скрипал, съобщава БТА.

Решението е било взето на съвещание на премиера Шарл Мишел с неговите заместници във вторник.

 

Въпросният дипломат работи в посолството на Русия в Брюксел. Това означава, че руските дипломати, акредитирани освен към Белгия, в НАТО или ЕС, не са засегнати от мярката.

Белгия ще съобщи решението си на руския посланик в следващите 48 часа, а след това прогоненият дипломат ще разполага със срок от 14 дни да отпътува за родината си.

 

В правителственото съобщение се уточнява, че белгийските власти ще се погрижат за изпълнението и на решението на НАТО за прогонването на седем руски дипломатически представители, акредитирани в централата на алианса.

 

Правителството на Черна гора, най-новата страна-членка на НАТО и кандидат за присъединяване към ЕС, обяви, че е решило да изгони един руски дипломат в съответствие с действията на нейните съюзници и партньори – ЕС и НАТО, и в солидарност с Великобритания.

 

Отношенията между Русия и Черна гора са обтегнати от октомври 2016 г. след предполагаемия, подкрепен от Русия, заговор за убийството на черногорския премиер, сваляне на правителството и предотвратяване на влизането на бившата югославска република в НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа