Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Лютеница Първомай" е кандидат за европейски традиционен продукт

"Булконс" са инвестирали 5 млн. лв. във фабриката

0 коментара
"Лютеница Първомай" е кандидат за европейски традиционен продукт

Производителят на "Лютеница Първомай" - "Булконс Първомай" ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на наименованието в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от компанията.

"Лютеница Първомай" е един от традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки отгледани в Горнотракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване.

"Булконс Първомай" е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от парламента.

Влаганите в "Лютеница Първомай" домати и чушки са от изключителна важност за нейната репутация. През годините град Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер. Именно влагането на български първокачествени материали, заедно с традиционния метод, е от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница.

Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.

В производството на лютеницата се използват пресни български добре узрели домати, без наличие на плесени и други дефекти. Те се накисват и измиват във вани. Следва процес на инспекция, измиване и изплакване, при който се отделят негодните за преработка. Сортираните и измити домати се надробяват и след това се подават в хоризонтални загреватели, посредством индиректна пара. Надробените домати се загряват до температура 86-95 °С, след което се пасират с отделяне на семките и обвивката.

Концентрирането до желаната гъстота се извършва при достатъчно голям вакуум, за да не се допуска влошаване на цвета на продукта. По същия начин се процедира и с чушките.

От особено значение за качествата на "Лютеница Първомай" е именно обстоятелството, че не се използват готови пюрета с неясен произход, които да бъдат разреждани. За производството на традиционния продукт се използват и спомагателните суровини рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, готварска сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

"Лютеница Първомай" се произвежда в града по традиционна технология от 1939 г. През 1990 г. продуктът е включен като отделен държавен стандарт - БДС 2022-74. С регистрацията по национален ред е призната изрично връзката на качествата и характеристиките на продукта с географската среда като резултат от исторически доказани традиции.

"Булконс Първомай" е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини.

Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница "Първомай" за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са пуснати в търговската мрежа.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.