"Лютеница Първомай" е кандидат за европейски традиционен продукт

"Булконс" са инвестирали 5 млн. лв. във фабриката

"Лютеница Първомай" е кандидат за европейски традиционен продукт

Производителят на "Лютеница Първомай" - "Булконс Първомай" ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на наименованието в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от компанията.

"Лютеница Първомай" е един от традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки отгледани в Горнотракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване.

"Булконс Първомай" е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от парламента.

Влаганите в "Лютеница Първомай" домати и чушки са от изключителна важност за нейната репутация. През годините град Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер. Именно влагането на български първокачествени материали, заедно с традиционния метод, е от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница.

Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.

В производството на лютеницата се използват пресни български добре узрели домати, без наличие на плесени и други дефекти. Те се накисват и измиват във вани. Следва процес на инспекция, измиване и изплакване, при който се отделят негодните за преработка. Сортираните и измити домати се надробяват и след това се подават в хоризонтални загреватели, посредством индиректна пара. Надробените домати се загряват до температура 86-95 °С, след което се пасират с отделяне на семките и обвивката.

Концентрирането до желаната гъстота се извършва при достатъчно голям вакуум, за да не се допуска влошаване на цвета на продукта. По същия начин се процедира и с чушките.

От особено значение за качествата на "Лютеница Първомай" е именно обстоятелството, че не се използват готови пюрета с неясен произход, които да бъдат разреждани. За производството на традиционния продукт се използват и спомагателните суровини рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, готварска сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

"Лютеница Първомай" се произвежда в града по традиционна технология от 1939 г. През 1990 г. продуктът е включен като отделен държавен стандарт - БДС 2022-74. С регистрацията по национален ред е призната изрично връзката на качествата и характеристиките на продукта с географската среда като резултат от исторически доказани традиции.

"Булконс Първомай" е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини.

Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница "Първомай" за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са пуснати в търговската мрежа.

 

Споделяне

Още от Бизнес