Лютви Местан: ДПС е стратегически ресурс за България

Движението очаква с 25 процента повече гласове

Лютви Местан, снимка БГНЕС

ДПС може да се разглежда като стратегически ресурс за България, защото без ДПС не може да се формира стабилно управленско мнозинство, каза в сряда пред Нова телевизия лидерът на партията Лютви Местан.

"Страната ни се нуждае не от голямо аритметическо мнозинство, а има нужда от стабилно мнозинство с евроатлантически профил. Смятам, че няма как да се впишат в профила на евроатлантическите ценности националистическите партии. Ние не можем да толерираме отклоняването на България от цивилизационен избор. Ако всички партии се обединят ДПС може да бъде изолирано в опозиция. Но аз съм убеден, че без ДПС не е възможно да се формира стабилно мнозинство. ДПС може да се възприеме и като стратегически ресурс на страната”, каза Местан.

Той оповести очакванията си ДПС да спечели с 25% повече гласове от последните избори. Местан прогнозира разширяване на подкрепата на етническите българи и ромите.

Според него с въвеждането на понятието традиционен електорат се прави опит да се натика движението в идеологемата ”етническа партия”.

”Всеки божи ден в Кърджали пристигат от 13-14 до 20 автобуса от Турция. В Турция живеят не по своя воля няколкостотин хиляди прогонени граждани и е нормално те да пътуват при своите роднини. Ако в навечерието на Курбан Байрям има повече автобуси, то няма да е заради изборите”, каза Лютви Местан. Той говори и за срещата си с Реджеп Ердоган.

”Това не е мистериозна среща. Тя е повече от естествена и е класически пример за партийна дипломация на България. България и Турция като страни членки на НАТО могат да изиграят сериозна роля за разширяване зоната на сигурност на НАТО", каза Местан.

По думите му "Турция е не просто наш съсед, но е и приятелска страна, от която България може да се възползва”. Според него предизборната кампания е по-тиха от обичайното.

”Ако (кампанията) е спазарена, то явно ние не участваме в този пазарлък, защото в рамките на кампанията аз не съм имал срещи с нито един от политическите лидери. Кампанията е тиха защото ги няма новите послания, няма ги новите играчи. Мисля, че има криза на посланията", заяви председателят на ДПС.

За предложението на ДПС за международен одит на КТБ Местан коментира, че анализаторите са прави да упрекват основните политически играчи в липса на визия за банката.

"Тези дни представих ясна визия за банката. Ние не сме за разкриването на банковата тайна въобще, а тази, която се свързва с публичните фигури. Всеки, който иска да се стигне до истината за КТБ трябва да подкрепи разкриването на банковата тайна за публичните лица и да се въведе международно лице, което да провери. Отговорът кой се бои от истината за КТБ ще намерите в отношението към законопроекта на ДПС, който ние ще внесем още в първия ден на учредяването на новото Народно събрание", каза Местан.

Споделяне

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?