Лютви Местан: ДПС ще работи за разкъсване на обръчите от фирми

ГЕРБ неизбежно ще се разпадне под натиска на корупционни разкрития отвътре

Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Няма по-важна задача от спешното съставяне на стабилно правителство, което да възстанови дискредитираното усещане за държавност, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, чиято партия ще бъде трета сила и в новия парламент. ДПС и бившите им коалиционни партньори БСП се обявиха за съставяне на програмно правителство без ГЕРБ, но с участие на партии, които не успяха да прескочат 4-процентовата бариера.

Не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори ако тя се окаже първа политическа сила след окончателно преброяване на бюлетините, каза Лютви Местан на пресконференция в НДК.

"Следващият кабинет трябва да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представителство. ДПС ще улесни процеса на намирането на това широко политическо съгласие”, каза Местан.

Той изрично подчерта, че съгласие на означава съглашение. Убедени сме, че каквато и да е идеята за влизане в каквато и да е формула с ГЕРБ, ще се приеме не само от ДПС, но и от българското общество като акт на съглашение, каза Местан.

Той обяви,  че партията поставя 4-5 приоритета, за да участва в следващото правителство. То трябва да бъде абсолютно предвидимо и последователно и ако е необходимо, да изпие до дъно горчивата чаша на онези неизбежни реформи, които следва да се извършат, посочи лидерът на ДПС.

Задача на следващото правителство е да освободи българския бизнес от оковите на изискването за партийна лоялност. ДПС ще постави това като условие, за да се даде простор на българското предприемачество. Спечелването на една или друга обществена поръчка не бива да зависи от близостта до премиера или вицепремиера, уточни Местан.

ДПС вижда своята роля в следващото Народно събрание да работи за разкъсване на обръчите от фирми, с каквито обръчи са обгърнати всички български партии, продължи той.

"Тази метафора назовава една най-уродлива реалност в българския политически живот. Свеждането ѝ като характеристика единствено на автора ѝ беше част от стратегията за създаването на негативен образ на ДПС", каза Местан, визирайки крилатата фраза на основателя и пожизнен председател на партията Ахмед Доган.

"Предполагам се убедихте от последните разкрития, че най-много и най-плътни обръчи са обгръщали онзи, който дойде с обещанието, че ще се пребори с корупцията и ще въздаде справедливост", посочи Местан.

Той е убеден, че проблемът на ГЕРБ не се свежда до разкритията за незаконни подслушвания. Истинският проблем по думите му са корупционни разкрития, които ще дойдат не от бившата опозиция, а от самата партия, отвътре. Това е неизбежно, защото такива са механизмите, по които е структурирана тази партия и тя ще се разпадне по точно тези механизми, прогнозира Местан.

Избирателят отрече еднопартийния модел на ГЕРБ

По думите му най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийния модел на управление, не защото този модел е лош само по себе си, а защото при управлението на ГЕРБ се изрови в авторитарен.

"Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите. Избирателят подкрепи един концепт, продуциран от ДПС, за широко политическо и гражданско съгласие, при което експертно-политическото да вземе връх над тяснопартийното начало”, каза още той.

"Изисква се да се намери бързо формула за стабилно управление на страната. Управлението ще е стабилно, ако зад кабинета да стои широко политическо съгласие, да се осигури широко обществено съгласие”, посочи Лютви Местан.

Резултатът на ДПС ни отрежда изключително сериозна отговорност за намирането на изход от тежката не само социално-икономическа, а и политическа криза. Трябва да се предотврати превръщането на тази криза в криза на държавността, каза Местан.

Резултатът на ДПС не зависи от автобуси, които пристигат в Кърджали

На тези избори следва да сме погребали две митологени – първата е, че ДПС е единствено етническа партия. Би трябвало да сме погребали мита, че резултатът на ДПС зависи от автобуси, които пристигат в Кърджали и други райони с разнородно население. На тези избори нямаше автобуси от Кърджали. Отсъствието на автобуси не намали политическата тежест на ДПС”, заяви Местан, който пое лидерството на ДПС след оттеглянето на Доган по-рано тази година.

"На тези избори заложихме на идентичността си, инвестирахме много в образа ни на нормална национална партия. Надявам се да е започнал процесът на преобръщането на отношението към ДПС и преодоляване на онова, което определяме като криза на рецепцията на ДПС”, каза още Лютви Местан.

Той изрази "възхищението си от политическата зрелост" на избирателите на ДПС.

ДПС се развива като неетническа, светска, национално идентична партия с европейска легитимация, подчерта Местан.

Саботаж на изборния процес

"Имаме изключително притеснителна информация, че сме изправени пред своеобразен саботаж на изборния кодекс. Имаме сигнали, че уж чисто новите принтери са с изчерпани тонери и не се изпълнява най-важната разпоредба на Изборния кодекс", каза Местан и прочете списък с областите, за които има такива сигнали.

Местан обясни, че е имал разговор със служебния премиер по този въпрос. Недопустимо е по такъв начин да се саботира изпълнението на най-важната разпоредба в Изборния кодекс, заради която беше блокирано приемането му, каза Местан. "Следва само едно – пряко отговорният за изборния процес незабавно да се яви пред медиите и пред българския народ и да каже за какво става въпрос. Незабавно да се предприемат всички действия за осигуряването на изборния процес", призова лидерът на ДПС Лютви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?