Лютви Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост

Лютви Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост

Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ Лютви Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост заради катастрофата на пътя Кърджали – Маказа, при която загина бебе. Това става ясно от съобщение на Окръжната прокуратура в Кърджали. Местан е пуснат на свобода под гаранция от 10 000 лева и му е наложена забрана да напуска страната.

"Взетата мярка за неотклонение е съобразена с изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление", се казва в съобщението на прокуратурата.

Разследването по делото продължава. Предстои събирането на свидетелски показания, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото и назначаване на техническа експертиза.

Катастрофата е станала около 13.30 часа в неделя в района на село Загорско по главния път към граничния пункт "Маказа”. По първоначални данни при включване в главния път автомобилът "Фолксваген", управляван от Местан, се е сблъскал с друг лек автомобил, в който пътувало семейство с две деца. Бебе на 6 месеца е починало, ранени са 9-годишно дете и 28-годишна жена.

По данни на свидетели Лютви Местан заедно със свои съпартийци, които са били в друга кола зад него, са се връщали от село Слънчоглед, където са имали среща с приятели. Прибирайки се към Кърджали, двете коли са се движили в пакет, първи е карал Местан.

По думи на очевидци, той е спрял на знак "Стоп" и в момента, в който е излязъл на пътя, другата кола е връхлетяла с изключително висока скорост върху неговата.

Единственият шанс да не се бе случило това е да не бях там, казва Местан пред бТВ. Това твърди, че е спрял на знака "Стоп".

На мястото на инцидента е извършено тестване за употреба на алкохол и наркотични вещества и на Лютви Местан и на водача на другия автомобил. И четирите теста са отрицателни.

Споделяне

Още по темата

Още от България