Лютви Местан: Истините за смъртта на Ахмед Емин се таят в тайните служби

Лютви Местан: Истините за смъртта на Ахмед Емин се таят в тайните служби

ДПС настоява цялата информация, свързана със смъртта на Ахмед Емин, да излезе на бял свят. "Думата тук би трябвало да имат специалните служби, тайните служби, където се таят според нас истините за смъртта на Ахмед Емин", каза в неделя пред БНР заместник-председателят на движението Лютви Местан.

Чухме, продължи той, тезата на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев, че Емин не е бил в тайните служби, но не чухме дори и дума за това дали е бил разработван.

"Начинът, цялата тази истерия да спре е само един. Това е каквато информация има било в ДАНС, било в прокуратура, следствие, МВР, не знам още къде, да излезе на бял свят. Абсолютно нищо не следва да се крие зад паравана на класифицираната информация", каза Местан и призова всички, които имат отношение към службите, да кажат истината, без значение кого ще засегне тази истина.

Според него в продължение на близо година ДПС е било превърнато едва ли не в своеобразна боксова круша по тази тема. Имало добре премислена стратегия ДПС да се представи едва ли не като универсалното зло, като "адски особена, затворена, едва ли не тайна организация, в която механизмите за взимане на решения не следват нормалните принципи".

Местан определи като несериознипредположенията за някакви тайни съглашения между ГЕРБ и ДПС.

Също пред БНР депутатът от Синята коалиция и председател на комисията за борба срещу корупцията Димо Гяуров заяви, че в момента вече е твърде късно да се разкрие обективната истина, тъй като е отминало страшно много време и голяма част от оперативните действия, които е следвало да бъдат предприети незабавно на място, просто не са били извършени.

Гяуров казау че има "определени липси" свързани с разследването. Той, например, твърди, че не са взети така наречените натривки от всички пребиваващи в сградата тогава, което би било сигурно доказателство, че едно или друго лице е употребило огнестрелно оръжие непосредствено преди смъртта на Емин или горе-долу по това време. Такива натривки не били взети и от самия Доган.

Гяуров не еоптимист за това, че истината някога ще излезе наяве.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?