Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лютви Местан нападна ГЕРБ за връзките им с кръга "Пеевски-КТБ"

Борисов: Нееднократно съм срещал и молил за пари Цветан Василев, но "намалихме държавните пари в банката му с 300 млн."

158 коментара
Цветан Василев и Бойко Борисов в Гигинския манастир

Името на медийния магнат Делян Пеевски и признаците за явни или неявни връзки с него вече се превърнаха в компромат дори от устата на управляващите, при това още по-парадоксално – от устата на лидера на ДПС Лютви Местан. В четвъртък той разигра представление в две действия, като в първото директно приши Пеевски, олигархията и собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев към ГЕРБ, а във второто отправи закана към бившите управляващи да не повдигат разговора за Пеевски, защото той не е в тяхна полза. В "антракта" между двете сценки лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов доблестно си призна, че нееднократно се е срещал и молил Цветан Василев за пари, но такава била "практика в цял свят" - премиерът да се среща с банкери, бизнесмени и "всички, които са искали, или са имали някаква инвестиционна политика".

Макар ГЕРБ да бе видимата и удобна мишена на атаката на Местан, другият "адресат" на посланието "Затваряйте си устата за Пеевски" са коалиционните му партньори от БСП, където напоследък се надига все по- шумен ропот срещу кадровия и политически диктат от страна на ДПС и "началника" му Пеевски.

В четвъртък сутринта по Нова телевизия Лютви Местан призова президента Росен Плевнелиев да назове "конкретно" и "поименно" олгигархичните кръгове, като предварително се застрахова, че той самият не може да направи това.

"Нямам самочувствието на човек, който нито да представлява, нито да е обвързан с олигархични кръгове", декларира лидерът на ДПС.

По повод думи на Сергей Станишев, който преди време призна за олигархичен кръг около Корпоративна банка и Пеевски като част от него, Лютви Местан каза, че не познава мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и нито веднъж не се е срещал с него. Той настоя президентът Плевнелиев и бившият премиер Бойко Борисов да кажат те имали ли са такива срещи.

"Чух, че огромна част от публичните средства са били в банката на този човек (Цветан Василев). Аз питам кога средствата бяха в неговата банка, при чие управление. Мисля, при управлението на господин Бойко Борисов огромен процент от публичните средства са били там", каза Местан.

Той удобно пропусна факта, че замогването и рязката експанзия на КТБ и кредитираните от нея масирани покупки на медии от Ирена Кръстева (майката на Делян Пеевски, която се води собственик на огромен брой печатни и електронни медии и държи разпространението на печатните) започнаха именно при правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев. Разрастването на бизнес империята продължи при управлението на ГЕРБ, когато и делът на държавните средства, депозирани в нея, рязко се повишиха, за което има и публични справки, с които Лютви Местан няма как да не се е запознал.

Без да назовава директно ГЕРБ, той ги обвини в "двойни стандарти", защото сега недоволстват от медиите на Пеевски.

Внушение, че кръгът "Пеевски – Цветан Василев" и до днес работи в интерес на ГЕРБ

е можем да прилагаме двойни стандарти, да имаме избирателно отношение. Едни и същи лица да се окажат олигарси, кръгове или бог знае какви още определения в момент, в който вече по една или друга причина може би не обслужват интереса на една или друга партия и да е безпроблемен контактът с тях, докато същите тези лица може би в някаква степен обслужват същия този партиен интерес", заяви Лютви Местан, намеквайки, че кръгът "Пеевски – Цветан Василев" и до днес работи в интерес на ГЕРБ.

"Ако има олигархични кръгове, откога съществуват тези кръгове", запита лидерът на ДПС, според когото това не е станало с избирането на кабинета "Орешарски", макар че именно тогава започнаха протестите срещу олигархичните кръгове.

"Може би знам повече неща, отколкото съм в състояние да докажа", продължи той и запита: "Познавал ли е г-н Бойко Борисов г-н Цветан Василев, с когото аз нямам честта да се познавам? Колко срещи са имали? Има ли отношение към факта, че огромна част от публичните средства на държавата са били в тази банка? Кой е взел това решение и защо?"

Визирайки очевидно ТВ7, но без да я назовава, Лютви Местан коментира, че "една телевизия може да бъде символ на злото или олицетворение не на свободата на словото, а на антипод на свободата на словото в момент, в който вече не предоставя възможност моят образ да се появява през ден в екрана на тази медия. Говоря за определени медии, които се причисляваха към пак определени кръгове. Вие не си ли спомняте, че през ден високи фигури от управляващата партия ГЕРБ се изявяваха точно в тези медии", заяви Местан, след което отново се застрахова: "Аз не знам кой е собственикът на тази медия, казвам ви честно".

Задкулисието или кой колко пъти се е срещал с Пеевски

Лютви Местан цитира свой въпрос, отправен към зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вицепремиер Цветан Цветанов по време на КСНС при президента през юни – а именно колко пъти Цветанов се е срещал Пеевски.

"Отговорът беше странен. Каза, че се е срещал с него, защото г-н Пеевски бил народен представител. Аз му казах, че аз съм бил председател на парламентарна група и зам.-председател на парламентарна група преди това и ние имахме една-единствена среща с него", разказа Местан.

"По-важен е въпросът обаче дали тези срещи са били една- две или са били стотици...Разбирате ли за какво става въпрос? Ако ще говорим за задкулисието, ще назовем нещата с истинските им имена, точно", продължи той.

"Ако г-н Пеевски е онова зло, за което го представят сега от ГЕРБ и разгърнаха тази бясна кампания срещу него, би трябвало една от двете тези да не е вярна - или ГЕРБ са се борили със злото, или г-н Пеевски не е олицетворение на злото", заяви Местан.

Той подмина репликата на водещите, че всъщност ГЕРБ не водят "бясна кампания" срещу Пеевски. Такава кампания водеше Цветан Цветанов, който незнайно защо се оказа мишена на Пеевски след като ГЕРБ паднаха от власт и след като прокуратурата започна да повдига обвинения срещу Цветанов за незаконно подслушване и т.н. Тъкмо обратната кампания води в момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който дори се опита да изкара Пеевски жертва на БСП и ДПС, които го избрали за шеф на ДАНС, за да "им върши мръсната работа". Борисов настойчиво отказва да каже смята ли Пеевски за олигарх или не, препращайки въпроса към "съда и прокуратурата, които трябва да дават такива квалификации".

Продължавайки да напада ГЕРБ, Местан заяви, че "няма как да бъдеш в прегръдка със злото и същевременно да си борец със злото".

Борисов: Заварихме държавните пари в КТБ и впоследствие ги намалихме

Бойко Борисов светкавично отхвърли твърденията на Лютви Местан, че при управлението на ГЕРБ държавните пари са били съсредоточени в КТБ.

"Ние заварихме тези пари и впоследствие с 300 милиона ги намалихме в тази банка", заяви бившият премиер.

През 2009 г. за пръв път бе публикувана справка, според която в КТБ са над 35% от средствата на държавните фирми. През есента на 2010 г. делът беше набъбнал до 70 на сто. Последно при публикуването на доклада на "Фич" за рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в началото на март тази година стана ясно, че поне 624 млн. лева към септември 2012 г. са в КТБ. Международната агенция дори отчете като риск "слабата диверсификация" на паричните средства на холдинга - 87% в една банка.

Отговаряйки на Местан, Борисов каза, че познава Цветан Василев.

"Естествено, че го познавам. Той да не би да е казал, че не го познава?", обърна се Борисов към репортери в парламента.

"Аз с него съм се виждал, и то нееднократно, защото сме го молили и той е ставал спонсор и на волейбола, и на мотокроса, и на "Ботев" - Пловдив, и за куп други неща, включително и за Гигинския манастир съм го молил за финансова подкрепа", допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви още, че не се срамува от нито една своя среща, защото всичко, което е направил, е в услуга на държавата. "А той щом не го е виждал, това е доста и за мен интересно."

По думите му е "практика в цял свят" премиерът да се среща с банкери, бизнесмени и "всички, които са искали, или са имали някаква инвестиционна политика".

Според Борисов Местан бил видно изнервен, след като с няколко неуспешни интервюта тежко се е дискредитирал.

"А иначе той е много интересен, като обяснява срещи, сега като го е казал, аз си спомням, когато се луташе между моята и на Първанов къщите една сутрин, не знаеше къде е тръгнал, с резултатите от първия тур за местните избори", припомни Борисов случая, в който Местан го посети като премиер в Бояна през 2011 г. Тогава Борисов разказа пред журналисти, че Лютви Местан се озовал пред къщата му, но всъщност бил тръгнал за среща с президента Георги Първанов.

"Тогава му я взех, викам, дай да видим какво носиш в тази папчица, и видях, че той носи резултатите и подчертани смесените региони, където са БСП и ДПС заедно", продължи Борисов.

Според него изявленията на Местан имат за цел да изместят темата от вота на недоверие към кабинета "Орешарски", който ГЕРБ внесе в четвъртък.

След изявата си в Нова телевизия Лютфи Местан продължи тирадите си в парламента, коментирайки от трибуната подвикванията от редиците на ГЕРБ към него "Кажете за Пеевски", докато лидерът на ДПС излизаше да се изказва за стоте дни на правителството.

Гледайте ме внимателно – разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ

"Разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ. Ще направя кратка пауза и пак ще повторя, гледайте ме внимателно – разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ", заяви Местан, гледайки към Цветан Цветанов. Със сходни закани от трибуната се обръщаше към Цветанов Пеевски преди да бъде избран за шеф на ДАНС.

"Тази сутрин намекнах част от нещата, които имам да кажа. Затова – моля ви за тишина, бъдете малко по-кротички. Ако искате, мога да променя темата на изказването си, да се вслушам в съвета ви и да говоря по темата за ГЕРБ и Пеевски”, каза лидерът на ДПС.

Попитан за намека му в пленарна зала, в кулоарите на парламента Местан заяви: “Ами, вие не усетихте ли по тяхната реакция, че наистина нямат полза от тази тема?”.

Местан не си спомня кой предложил Пеевски, но не били ДПС

Преди това в Нова телевизия той на лидера на ДПС отново бе зададен въпросът, от чийто отговор управляващите панически бягат: Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

След дълго предисловие, изиграно с добре познатите театрални и словесни похвати на Лютви Местан, накрая каза :"Аз не съм в състояние да ви дам коректен отговор".

"Ако предложението за г-н Пеевски беше на ДПС, аз нямаше да имам никакво притеснение да потвърдя това пред вас. Г-н Делян Пеевски е два мандата народен представител от ДПС. Ние си ценим хората, ние не си предаваме хората. Това е много важна характеристика на ДПС", декларира Местан, който наскоро остро скастри Станишев за твърдението му, че Пеевски бил издигнат от ДПС и изтъкна, че кандидатурата била обща на БСП и ДПС.

Според него били обсъдени 7-8 кандидатури, но въпросът кой точно е споменал името на Пеевски "няма пряко отношение към политическата отговорност".

Той не си спомнял кой е предложил Пеевски по същия начин, по който не си спомнял за назначението на Бойко Борисов за главен секретар на МВР през 2001 г., което нямало как стане без съгласието на тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган, коалиционен партньор на Симеон Сакскобургготски, както и впоследствие на Меглена Кунева, която стана еврокомисар.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

158 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #158

  А в такъв случай той защо го предложи за ДАНС ?!!

 2. Анонимен
  #157

  Мъка ..... :)))
  Мога да не харесвам ДПС ,но Местан е политически изграден лидер и много добър оратор. Расфасова на части просто в парламента Бойко на тема "Пеевски". Много партии от така наречени "български" имат да се учат. Силен политик се оказа и Йордан Цонев. Аргументите са просто смазващи и убийствени, когато ги защитава публично. В ГЕРБ има един Томислав Дончев,който се опитва да подържа накаъв дебата и да излага аргументи ,ала често "увисва". Той не може да покрива целият периметър. Бойко

 3. Анонимен
  #156

  каква истина бе лъжец!?! Пеевски си е ваша издънка

 4. Анонимен
  #155

  доста наивно би било да се приемат тези думи от Местан за чиста монета..той е доста компрометирана личност, за да му се вярва безрезервно

 5. Анонимен
  #154

  Имаше Пеевски общо с гербаджиите и още как! Не се правете на малоумни. Всъщност, правите ли се?

 6. Анонимен
  #153

  В сутрешния блок на БТВ Места заекваше като ученичка. Станишев също заекваше. Не се стиковат дори какво да говорят. Това е показателно за лошата комуникация в сегашното правителство. Това е достатъчно показателно. Тези ли ще ни управляват!?!?!

 7. Анонимен
  #152

  Хайде почна се... Кой предложи Пеевски? Амнезията е пълна!

 8. Анонимен
  #151

  Лютвито нещо е ял люто май...Пеевски нали е негов човек, какви олигархични кръгове, какъв Бойко...Сами се оплитат тези изр.оди!

 9. Анонимен
  #150

  Хайдеееееее, тоя луд ли е??????? Пеевски общо с ГЕРБ??????????? Май и ти си за лудницата с Волен под ръчичка!?

 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #149

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.