Лютви Местан напдна ГЕРБ, "Атака" и президента - виновни са за политическата криза

"Защо е този двоен аршин към Сидеров, г-н Борисов", пита лидерът на ДПС

Вален Сидеров и Лютви Местан

Изявлението на премиера Пламен Орешарски за евентуалната актуализация на бюджета, празните банки в дясната част на пленарната зала, където трябва да се намират депутатите от ГЕРБ, неколцината депутати от "Атака" в залата и очакваното обръщение на президента Росен Плевнелиев към нацията, насрочено за следобед, предизвикаха председателят на ДПС Лютви Местан да отправи дълга емоционална реч в петък по обед срещу бившите управляващи и основния политически враг на движението - "Атака".

 

"Ние в ПГ на ДПС не сме доволни, че дясната половина на българския парламент е със свободни банки. Не сме, дори смятам, че е проява на цинизъм, ако се окаже, че част от отсъстващите политици от ГЕРБ може би са някъде в съседни държави на едни интересни екзотични места, каквито сигнали вече се получават", каза Местан, след като отправи похвали към Орешарски, че действа отговорно и показва, че не поставя в зависимост парламента.

"Не стига, че ГЕРБ погълна автентичното дясно и в българския парламент е представено квазидясното, ами поне това квазидясно трябва да заеме мястото си и да поеме своята политическа отговорност. Защото, ако някой се притеснява от факта, че кворумът на този парламент зависи от партия "Атака", защото гласовете на двете партии, които подкрепят кабинета, се оказаха 120 по волята на суверена, ако тази загриженост е истинска, нека се върнат в НС, за да не зависи кворумът от нито една от партиите в 42-ото НС", продължи Местан.

"Защото председателят на ГЕРБ преди няколко дена орева Европа, че мнозинството зависи от единия глас на "Атака" за осигуряване на кворума, и се оказа, че "Атака" е антиевропейската, антидемократичната партия на България – нещо, което ПГ на ДПС говореше през всичките години на прехода и точно с тези аргументи се бяхме обърнали към г-н Бойко Борисов, когато точно с подкрепата на "Атака" състави своето парламентарно мнозинство и бе избран и кабинетът му. Тогава антидемократични ли бяха "Атака"? Бяха ли антиевропейска партия? Бяха ли злодейската партия на България? И тук се проявява двойният аршин на Бойко Борисов", насочи критиката си към ГЕРБ и лидера ѝ Местан.

"Когато "Атака" ги подкрепя от тази трибуна, г-н министър-председател, обърна се към Орешарски Местан, направих си труда да отворя стенографските протоколи от изказванията на бившия министър-председател след гласуването и на кабинета му на 27 юли 2009 г. и след вотовете на недоверие. С пълна уста г-н Бойко Борисов лееше дитирамби по адрес на Волен Сидеров и отправяше благодарности за подкрепата", продължи Местан.

"Защо е този двоен аршин, г-н Бойко Борисов", попита лидерът на ДПС. "Първият български политик, който легитимира "Атака", като получи подкрепата на "Атака", за да бъде избран за министър-председател, се казва Бойко Борисов. Първият български кабинет, избран с гласовете на "Атака" е кабинетът на ПП ГЕРБ", посочи Местан.

След което насочи риториката си към президента.

"И сега, обърнете внимание, отговорността ме задължава да го подчертая. Един от министрите в този кабинет се наричаше Росен Плевнелиев – настоящият президент на Република България. Нямаме право на двойни стандарти, г-н Президент, г-н Бойко Борисов! Вие днес можехте да бъдете моралните съдници на факта, че БСП и ДПС зависят от единия глас на "Атака" не за управлението на страната, а за осигуряване на кворума. И можехте да бъдете призовани да проявите мъжество да се разграничите, да бъдете отчетливи, както ви призоваха група български интелектуалци, ако това мъжество го бяхте проявили през 2009 г. като откажехте подкрепата на ПП "Атака", каза още Местан.

"Тогава вие не само приехте тази подкрепа, тогава вие го направихте, въпреки предупрежденията, които идваха и от ДПС, и от БСП. Да, в продължение на близо година, след като РЗС оттегли подкрепата си от кабинета "Борисов", това трябва да се чуе, уважаеми г-жи и г-да, когато и Синята коалиция оттегли подкрепата си от кабинета "Борисов", близо година България се управляваше от двупартийна коалиция ГЕРБ – "Атака". Няколко вота на недоверие срещу кабинета "Борисов" не минаха единствено заради подкрепата, и то явната подкрепа на "Атака" за кабинета "Борисов"", напомни Местан.

"Няма как след няколко години да предизвикате дебати и в ЕП на тема ролята на "Атака" в българската политика. Без полза е закъснялото ридание – се пее в една песен, която идва някъде от Изток. Тук обаче става въпрос за закъсняла съвест, за закъсняла политическа съвест".

По-нататък Местан призова депутатите от ГЕРБ да се върнат в парламента, вместо да се опитват да се разграничават от "Атака". След което се обърна към премиера Орешарски, правителството му да разкрие цялата истина за управлението на Бойко Борисов, въпреки опитите на партията му да го скрие зад политическата криза.

"Не трябва да им се дава шанс. Рано или късно ще бъдем разбрани от по-голямата част на българското общество", заяви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?